Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības ir par pārdomātu reformu, kas pašvaldības padarītu ekonomiski stiprākas

Attēlā (no kreisās): LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica un Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks. Tikšanās Latvijas Pašvaldību savienībā ar Pierīgas pašvaldību apvienību. 

13. septembrī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis devās uz Salas novadu, lai tiktos ar Sēlijas novadu apvienības pašvaldību vadītājiem. Savukārt 14. septembrī savienībā viesojās Pierīgas pašvaldību apvienības pašvaldību vadītāji.

Gan vienā, gan otrā tikšanā  izkristalizējās jautājumi, kuri vienlīdz aktuāli gan attālākos Latvijas reģionos, gan Pierīgā.

Kā centrālais jautājums izrādījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais likumprojekts “Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likumā”. Šajā likumprojektā paredzēts, ka tiks izveidotas 29 sadarbības teritorijas, bet pēc pusotra gada būs sagatavots likumprojekts par valsts pārvaldes iestāžu sadarbību šajās teritorijās.

Gan Sēlijas novadu, gan Pierīgas pašvaldību vadītāji uzsvēra, ka pašvaldības vienmēr ir atbalstījušas sadarbību un pilnībā atbalsta ideju par pašvaldību sadarbību dažādās formās (tai skaitā kopdarbības iestādes un komercsabiedrības, sadarbības iestādes, pārrobežu sadarbība u.c.), tomēr paliek stingri pie viedokļa, ka ikvienai reformai jābūt pārdomātai un pieskaņotai reālajai situācijai, pašvaldību specifiskajām vajadzībām un autonomajām funkcijām, nelikvidējot līdz šim veiksmīgi izveidotās sadarbības dažādās jomās, piemēram, optimizējot skolu tīklu vai medicīnas pakalpojumus.

G. Kaminskis informēja, ka jautājums ir skatīts LPS Valdes sēdē, pēc kuras savienība ir izsūtījusi vēstuli ministrijām ar norādi, ka, nenoskaidrojot iesaistīto pušu reālo vajadzību pēc sadarbības, var atkārtoties  pieredze ar plānošanas reģioniem, kad praksē nozaru sadarbība ar pašvaldībām attīstījās pavisam citādi, nekā likumā bija paredzēts. Tāpat vēstulē lūgts skaidrot kā un kādiem mērķiem valsts pārvaldes institūciju sadarbība ar pašvaldībām ir iecerēta.  

Tikšanās laikā tika apspriesti arī jautājumi par skolu tīkla optimizāciju, nodokļu reformu, kā arī par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondu un citi.

Jana Bunkus,

LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos