Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pieredzes apmaiņa Naukšēnos par pārrobežu projektu īstenošanu

Rudenīgi dzestrā 5. oktobra rītā LPS padomnieces ārējo sakaru jautājumos devās uz Naukšēniem – piekto mazāko Latvijas novadu (un vismazāko Vidzemē), lai iztaujātu par pārrobežu projektu īstenošanu ar kolēģiem Igaunijā un unikālo sadraudzību ar Vāciju.

Valmieras rajona padomes un Giterslo apriņķa sadarbības līgums parakstīts 1994. gada 23. jūnijā, bet abu rajonu un pēc reformas – Valmieras rajona teritorijā ietilpstošo novadu un Valmieras pilsētas reāla sistemātiska sadarbība pastāv jau 25 gadus, un tas ir viens no pozitīvajiem piemēriem Latvijā ilglaicīgai divu valstu pašvaldību sadarbībai. Giterslo reģions ir Ziemeļreinas – Vestfālenes federālajā zemē ietilpstoša pašvaldība, un Ziemeļreina – Vestfālene ir viena no svarīgākajiem Latvijas ekonomiskās sadarbības partneriem, tā ir starp vadošajiem partneriem investīciju jomā. Sadarbība notiek starp Valmieru un Halles pilsētu, Naukšēnu novadu un Borgholchauzenas pilsētu, Mazsalacu un Harzevinkelu, kā arī Rūjienu un Šteinhāgenu. Ar Giterslo apriņķa palīdzību realizēti daudzi nozīmīgi projekti sociālajā, veselības aprūpes, izglītības, kultūras un drošības jomās. Ir izveidojusies veiksmīga sadarbība starp koriem un skolām, regulāri notiek dažādu jomu pieredzes apmaiņas braucieni, tiek dibināti personīgi kontakti, tādējādi radot ieceres jauniem sadraudzības plāniem. Septembra sākumā Valmieras rajona un Gīterslo apriņķa 25 gadu sadarbības jubilejas ietvaros Valmierā un bijušā rajona teritorijā esošajos novados viesojās delegācija no Vācijas, lai atskatītos uz līdz šim paveikto, kā arī apspriestu jaunas ieceres, kas saistītas ar turpmāko sadarbību.

Naukšēnu novada ekonomiku būtiski ietekmē atrašanās vieta pierobežā, kas paver iespēju Naukšēnu novadam reaģēt gan uz Latvijas, gan Igaunijas sociālekonomiskajiem procesiem. Pamatnozares, kurās nodarbināti novada iedzīvotāji, ir graudkopība, piena lopkopība, dārzeņu audzēšana, kokapstrāde un amatniecība. Interesanti, ka Naukšēnu novadā ar aptuveni 2000 iedzīvotājiem ir reģistrēti 209 uzņēmumi. Šo uzņēmumu vidū ir arī mikrouzņēmumi, zemnieku saimniecības, individuālie komersanti, kā arī uzņēmumi, kuri ir reģistrēti Naukšēnu novadā, taču uzņēmējdarbību veic citviet.

Latvijas Pašvaldību savienība pateicas Naukšēnu novada domes priekšsēdētājam Jānim Zumentam (attēlā) par viesmīlīgo uzņemšanu Naukšēnu novadā un iespēju paviesoties Naukšēnu Cilvēkmuzejā, apskatīt Naukšēnu novada vidusskolu un bērnudārzu, kā arī Sociālās korekcijas izglītības iestādi "Naukšēni", kas atrodas brīnišķīgā parkā Naukšēnu muižas pils kompleksā.

 

Elita Kresse,

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos