Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

THERMOS projekts

SIA “Vides Investīciju Fonds”, Jelgavas pilsētas dome, biedrība “Zemgales reģionālā enerģētikas aģentūra” (ZREA)  un SIA “Fortum Jelgava” ir uzsākuši Apvārsnis 2020 programmas finansēta projekta: “Termālās enerģijas resursu modelēšanas un optimizācijas sistēma (turpmāk projekta akronīms THERMOS) “ īstenošanu.

Pašlaik viena no būtiskākajām barjerām centralizēto siltumapgādes sistēmu attīstīšanā un  plānošanā ir tas, to plānotājiem, atsevišķi rēķinot dažādas tīkla attīstīšanas iespējās un investīciju atmaksāšanos, tas ir lēns un laikietilpīgs process. Lai izstrādātu dažādus tīkla attīstības trasējumus plānotājiem ir nepieciešama dažāda veida informācija, lai varētu aprēķināt sarežģītākus scenārijus ar dažādām tīkla trasējuma iespējām, kā un kuri potenciālie gala lietotāji varētu tikt pievienoti tīklam -tā ir informācija, kas šobrīd nav pieejama vienuviet. Programmatūras eksistē, bet pārsvarā tās ir dārgas un nav pieejamas. Kā risinājums šīm barjerām, trīs projekta ieviešanas gadu laikā, tiks izstrādāta bezmaksas THERMOS programmatūra, kas ļaus pirmkārt,  resursu ziņā efektīvāk veikt dažādu alternatīvu izskaitļošanu – iespējamos tīkla izvietojuma trasējumus un otrkārt, uzlabos lēmumu pieņemšanas procesu – norādot apgabalus, kur siltumapgādes tīkla paplašināšana būtu izdevīga visām pusēm.

Plānots, ka THERMOS projekta ietvaros izstrādātā programmatūra piedāvās tādas modelēšanas iespējas, kā:

  •        siltumtrases novietojums;
  •        siltumenerģijas avota novietošana;
  •        potenciālā patēriņa noteikšana;
  •        prioritāro apgabalu noteikšana;
  •        sinerģija ar citām sistēmām – piemēram, elektroapgādes tīklu.

Pēc izstrādes un izmēģināšanas, plānots, ka bezmaksas (atvērtā koda) programmatūru brīvi varēs lietot Zemgales un Latvijas pašvaldības un siltumapgādes uzņēmumi.  

Projekta ietvaros tiks rīkotas apmācības tām pašvaldībām, kam būs interese apgūt programmtūras izmantošanas iespējas,

Projekta vadošais partneris ir Ilgtspējīgas enerģijas centrs Lielbritānija, un projektā apvienoti 16 partneri no 9 Eiropas Savienības valstīm, tā īstenošanas periods ir līdz 2019. gada 30. septembrim.

 

Projektu finansē Eiropas Savienība. 

http://lvif.gov.lv/uploaded_files/sadarbiba/THERMOS/ES_LOGO.png

THERMOS projekts ir saņēmis Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju atbalsta programmas „Apvārsnis 2020“ finansējumu saskaņā ar līgumu Nr. 723636.

 

Projekta mājas lapa: www.thermos-project.eu.