Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pētījuma “Pašvaldību politikas instrumenti remigrācijas veicināšanai” rezultātu prezentācija

19. janvārī Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) notika videokonference, kuras laikā Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iepazīstināja ar pētījuma “Pašvaldību politikas instrumenti remigrācijas veicināšanai” rezultātiem. 

Prezentāciju atklāja Sadarbības platformas "Demogrāfisko lietu centrs" vadītājs, 12. Saeimas deputāts Imants Parādnieks. Viņš akcentēja, ka ar iedzīvotāju aizceļošanu un remigrāciju ir saskārusies ikviena pašvaldība Latvijā. "Nav nekas slikts, ka mūsu cilvēki dodas uz ārzemēm, lai iegūtu jaunas zināšanas un prasmes. Galvenais, lai viņi atgrieztos. Tāpēc šī tēma jāpēta un jāveido speciālas programmas remigrācijas veicināšanai," uzsvēra I. Parādnieks.

Nodibinājuma "Baltijas Sociālo zinātņu institūta" (“Baltic Institute of Social Sciences”) pārstāve Oksana Žabko izklāstīja pētījuma ietvaros veikto aptauju galvenos rezultātus, uzsverot, ka prioritāri bija noskaidrot, vai pašvaldības remigrāciju ir iekļāvušas savos attīstības plānošanas dokumentos, kā arī galvenos remigrantu paradumus. 80% apvaicāto aptaujas dalībnieku atzina, ka aizceļošana viņu pašvaldībās ir aktuāla. Vismazāk aizceļošanu kā problēmu identificējušas Rīgas reģiona pašvaldības. Pētījuma rezultāti arī liecinot, ka cilvēki Latvijā visbiežāk atgriežas, ja šeit palikušas kādas saites - gan ģimeniskās, gan finansiālās. Bieži ģimenes Latvijā atgriežoties brīdī, kad bērniem jāuzsāk skolas gaitas, līdz ar to aktuāls ir ne tikai remigrantu lokācijas jautājums, bet arī skolu un darbavietu jautājumi. Ar prezentāciju par pētījuma rezultātiem var iepazīties zemāk pievienotajā failā.

Savukārt Vides Aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Bremšmits informēja par iniciatīvu-pilotprojektu pašvaldībās remigrācijas veicināšanai “Reģionālais koordinators”. Plašāk zemāk pievienotajā prezentācijā. 

Videoieraksts no minētās pētījuma prezentācijas pieejams sadaļā Videoarhīvs šeit

 

Pašvaldību politikas instrumenti aizbraukušo iedzīvotāju remigrācijas veicināšanai
Remigrācija - pilotprojekts 2018