Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Zemgale - 22 krāšņās pastmarkās un pastkartēs

Zemgali ir jāiepazīst, jāizgaršo, jāiemīl un jāsajūt! Gaidāmajā starptautiskajā izstādē – gadatirgū “Balttour 2018” par to varēs pārliecināties ikviens apmeklētājs, kurš nepaies garām plašajam Zemgales Plānošanas reģiona, ar pašvaldību finansiālu atbalstu iekārtotajam stendam. Ar daudzpusīgu, dažādām interesēm atbilstīgu piedāvājumu izstādē būs pārstāvētas visas 22 reģionā ietilpstošās pašvaldības, kas tradicionāli apvienojušās sešos sadarbības puduros. Vienu no tiem veido Jelgavas pilsēta, Jelgavas un Ozolnieku novads, otru – Jēkabpils pilsēta un Krustpils novads, trešo – Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novads, ceturto – Auces, Dobeles un Tērvetes novads, piekto – Aizkraukles, Pļaviņu, Kokneses un Skrīveru novads, bet sesto, tā dēvēto Sēlijas puduri – Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas un Viesītes novads.

Stenda noformējumam oriģinalitāti piešķirs katrai pašvaldībai īpaši izveidota krāšņa pastmarka, kas sevī ietver pašvaldības nosaukumu, ģerboni un konkrētajai teritorijai visraksturīgākā tūrisma objekta vai ainavas fotoattēlu. Gatavojoties izstādei, ir izgatavotas arī 22 veidu drukātas pastkartes. Stenda apmeklētāji izvēlētās pilsētas vai novada pastkarti bez maksas kā sveicienu varēs nosūtīt kādam īpašam cilvēkam, aicinot viņu apceļot šo vietu. Interesenti, norādot precīzu saņēmēja pasta adresi, turpat stendā minēto pastkarti varēs arī iemest speciālā pastkastītē, bet organizatori, pēc izstādes slēgšanas, nodrošinās tās nosūtīšanu.

Vieniem tas būs pamudinājums jau pavisam drīz, piemēram, apmeklēt Jelgavu un tur notiekošo Ledus skulptūru 20.festivālu ar 10 valstu 30 mākslinieku piedalīšanos, vai atlikt braucienu uz vēlāku laiku septembrī, kad pilsētā notiks vērienīgas Baltu vienības dienas svinības. Citi atkal par ceļojuma galamērķi izvēlēsies Tērvetes Dabas parku, kam šogad atzīmē izveidošanas 60. gadskārtu, turklāt Tērvete 2018. gada maijā ir izraudzīta par Vislatvijas meža dienu norises vietu. Tradicionāli jau pavasarī Sama modināšanas svētkus svinēs Koknesē, bet Vimbu svētkus - Bauskā. Starp citu, Bauska Zemgalē veidojas par redzamāko dažādu žanru mūzikas festivālu rīkošanas vietu. Jau zināmajam mūzikas un mākslas festivālam “Vivat Curlandia”, mūzikas un aktīvās atpūtas festivālam visai ģimenei “Bauska Tas Te” un kantri mūzikas festivālam, šovasar jūnija vidū Pilskalna estrādē piepulcēsies arī mūsdienu etniskās mūzikas un seno arodu festivāls “Zobens un lemesis”.

Uz Dobeli ziemā vērts doties Sniegavīru – olimpiešu parādē noraudzīties, pavasarī Ceriņu, bet rudenī Ābolu svētkus svinēt. Savukārt Jēkabpils novada Rubenes pagastā, kādreizējā Kaldabruņas skoliņā, kur saimnieko biedrība “Ūdenszīmes”, atradīsit pļavas muzeju, bet Aizkraukles pagastā jaunizveidotajā ekspozīcijā “Padomju gadi” varēsit apskatīt interesantu pagājušā gadsimta otrās puses vēstures un sadzīves priekšmetu, kā arī kultūrvēsturiskā mantojuma liecību kolekciju. Zemgalē tūrisma attīstības jomā ir vēl arī citi jaunumi. Jelgavas novada Sesavas pagastā, tūristiem labi zināmās zemnieku saimniecības “Blūdži” saimniece Ināra Mālkalne pērnā gada nogalē kā vienīgā no Zemgales ieguvusi kultūras zīmi “Latviskais mantojums” - par tradicionālā ķimeņu siera daudzināšanu. Savukārt lauku tūrisma vides kvalitātes zīmi “Zaļais sertifikāts” Zemgalē ieguvusi lauku sēta “Caunītes” Ozolnieku novadā, brīvdienu māja “Apartamenti Ores” Tērvetes novadā, lauku māja “Ceļinieki” Viesītes novadā un “Odzienas krogus māja” Pļaviņu novadā.

Pēc senām receptēm gatavota grauzdētu cigoriņu, burkānu, miežu, rudzu un ozolzīļu kafija top Viesītes novada Elkšņu pagasta uzņēmējas Jolantas Kovnackas tūristu iecienītā uzņēmumā. Daļu no produkcijas, arī jaunāko šķirni “Viesīte”, kas radīta par godu Sēlijas mazpilsētas 90 gadu jubilejai, saimniece piedāvās nogaršot arī izstādes apmeklētājiem. Arī Jelgavas strauji augošais uzņēmums “Karameļu darbnīca” pie kura namdurvīm gandrīz vai ik dienu piestāj kāds autobuss ar tūristiem, izstādes laikā plāno organizēt demonstrējuma seansus, ļaujot apmeklētājiem pašiem izgatavot kādu no karameļu veidiem. Zemgales stendā izzinošas un jautras aktivitātes visas trīs dienas nerims ne mirkli, te ieradīsies Tērvetes rūķi, Daugavas raganas, būs atvērtas dažādas radošās darbnīcas, griezīsies laimes rats, notiks mājražotāju produkcijas paraugu degustācija un citas aktivitātes.

Juris Kālis,

ZPR sabiedrisko attiecību speciālists