Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ar vienotu Brīvības ielas stāstu atzīmēs Latvijas simtgadi deviņās republikas pilsētās

2018. gada janvārī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, Daugavpili, Jelgavu, Jēkabpili, Jūrmalu, Liepāju, Rēzekni, Rīgu, Valmieru un Ventspili uzsāk kopīgu Latvijas simtgades iniciatīvu “Brīvības ielu stāsts deviņās republikas pilsētās”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards “Brīvības ielu stāstam” īpaši veltītā preses konferencē uzsvēra: “Latvijas valsts simtgade ir nozīmīgs notikums ikvienam latvietim, ikvienam valsts iedzīvotājam. Svētku simtgadei tuvojoties, mēs aizsākam jaunu iniciatīvu, kas izcels pilsētu ielām un laukumiem sniegtā "Brīvības” nosaukuma vērtību latviešu tautai. Ar "Brīvības ielu stāstu” mēs akcentēsim Latvijas reģionu lomu valsts attīstībā, kā arī aicināsim iedzīvotājus izzināt valsts reģionu nozīmi Latvijas vēsturē un nākotnē. Jāuzsver, ka šī iniciatīva ir vērsta ne tikai uz kultūrvēsturisko mantojumu, bet arī uz ekonomiskajiem un sociālajiem rādītājiem, lai kopā ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem, NVO un citiem sadarbības partneriem definētu redzējumu turpmākajai reģionu attīstībai.

“Brīvības ielu stāsta” koncepcijas autors Gints Grūbe sacīja: “Latvija savā ziņā ir īpaša ar to, ka “brīvības jēdziens” visbiežāk likts dažādu vietu apzīmējumos, lai apzīmētu sapni par savu valstiskumu un šo sapni nostiprinātu. Latvijā ir vairāk nekā 60 ielas, bulvāri un laukumi, kam dots Brīvības vārds. Lielākoties vārds “brīvība” likts Brīvības cīņu jeb Latvijas Neatkarības kara kontekstā, galvenokārt ielas šos nosaukumus ieguvušas pēc Latvijas Republikas nodibināšanās. Daļā no pilsētām un apdzīvotajām vietām šāds nosaukums turpinājis pastāvēt arī padomju okupācijas periodā. Izpētot deviņu republikas pilsētu ielu nosaukumu tapšanas vēsturi, bija iespējams tālāk veidot “Brīvības ielu stāsta” programmu.

Iniciatīvas galvenais vēstījums ir “No brīvības līdz brīvībai”. Tās laikā gada garumā paredzēts īstenot dažādu formātu izstādes, diskusiju forumus, konkursus un konferences. Pasākumi ļaus apzināt un novērtēt Latvijas pēdējo simts gadu notikumus un varas maiņas, dzimtu, ģimeņu un indivīdu dzīvesstāstus katra reģiona un novada vietas izpētes kontekstā un veidot valsts nākotnes stratēģiju nākamajiem simts gadiem, iesaistot iniciatīvas īstenošanā visu pilsētu iedzīvotājus un novadniekus. Iniciatīvas mērķis ir akcentēt republikas pilsētu lomu valsts tapšanas procesos un turpmākajā attīstībā, pievērst uzmanību aktivitātēm reģionos.

Katrā no deviņām republikas pilsētām tiks īstenotas kopīgas “Brīvības ielu stāsta” aktivitātes dažādos formātos:

- izstāde "Brīvības stāsti atmiņu lietās”, kur kopā ar pedagogiem, vēsturniekiem, novadpētniekiem, skolēniem un dažādu paaudžu iedzīvotājiem apzinātas saglabātās atmiņas un vēstures liecības fotogrāfijās, lietās un stāstos,

- "Brīvības forums”, kurā kopā ar katras pilsētas un reģiona izcilākajiem prātiem, personībām visdažādākajās jomās notiks diskusijas par Latvijas valsts attīstību nākamajā simtgadē.

Brīvības ielu stāsta koncepcijas kopsavilkums un deviņu republikas pilsētu prezentācijas atrodamas ministrijas tīmekļa vietnē: http://ieej.lv/brivibasiela.

Kaspars Rūklis,

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa