Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Noslēdzies vides iniciatīvas "100 darbi Latvijai” skolu konkurss

Noslēdzoties vides iniciatīvas "100 darbi Latvijai” skolu konkursam, daudzos Latvijas novados pamanāmas skaistas pārmaiņas gan apkārtējā ainavā,  gan skolu vidē. Atsaucoties iniciatīvas konkursam, 1.-12. klašu skolēni pavasari pavadījuši ne tikai mācoties, bet arī realizējot savas Latvijas simtgadei veltītās idejas – ierīkotas vairākas āra mācību klases, dabas takas ar sajūtu elementiem, apģērbu maiņas punkts, izveidota īpaša mājvieta gulbjiem,  iestādīta 100 rožu dobe, radīti oriģināli vides objekti un āra spēles.

Šie un citi skolēnu īstenotie vides darbi ir nozīmīgs ieguldījums kopējās ainavas un infrastruktūras uzlabošanā ikvienā pašvaldībā un vienlaikus apliecinājums, ka ne laikapstākļi, ne finanses nav šķērslis paveikt ko patiesi vērtīgu un paliekošu - nepieciešamas vien čaklas rokas un atsaucīga sirds. Tādēļ, ņemot vērā paveikto darbu nozīmi un vērienīgumu, ir noteikti vairāki uzvarētāji, kuri saņem konkursa galveno balvu – Tallink jūras ceļojumu uz Stokholmu (10.-12. klašu grupā).

10.-12. klašu grupā uzvarētāji ir:

  • Rugāju novada vidusskolas 10.-12. klase par apģērbu maiņas vietas “Atver skapi!” labiekārtošanu Rugāju pagasta centrā un ekoloģiskās modes skates organizēšanu. Jaunieši sakopuši un labiekārtojuši apģērbu maiņas punkta telpas, kā arī izgatavojuši un izvietojuši īpašu plakātu ar skanīgu saukli “Atver skapi! Apģērbs lieks? Padod tālāk, citiem prieks!”, tādējādi aicinot novada iedzīvotājus sakārtot savus drēbju skapjus un nevajadzīgo nest uz apģērbu maiņas vietu. Tika noorganizēta arī vērienīga modes skate kopā ar ekoloģiskās modes mākslinieci Velgu Krukovsku. Meitenes un skolotājas iejutās modeļu lomās, demonstrējot 21 tērpu, kas darināti no otrreizēji izmantojamiem materiāliem. Apģērbu maiņas punkts ir atvērts darba dienās no plkst.9.00 līdz 17.00.
  • Rūjienas vidusskolas 10. klase – par apjomīgu “Zaļās klases” ierīkošanu skolas teritorijā. Paveicot ievērojamu darbu, skolēni atjaunojuši skolas “Zaļo klasi” – pēc izstrādātām skicēm, skolas parkā izrakta lielizmēra Latvijas kontūra un piepildīta ar akmeņiem, lai tajā varētu izspēlēt skolēnu veidoto viktorīnu “Vai pazīsti Latviju?” par populārām vietām un vides objektiem mūsu valstī. Tāpat “Zaļajā klasē” ierīkotas 2 betonētas ugunskura vietas ar soliņiem, izgatavotas un uzstādītas vairākas laternas, koka šūpoles, bet zaļajā zonā ierīkota mācību klase ar 8 soliem un jaunu tāfeli.

5.-9. klašu grupā par laureātiem tiek atzīta Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas 6.b klase -  par unikālas “Gulbju mājas” izgatavošanu un uzstādīšanu Valkas pilsētas dīķī. Veicot rūpīgus izpētes un sagatavošanās darbus, sadarbībā ar saviem vecākiem, pašvaldības speciālistiem un sponsoriem, skolēni izgatavojuši un uzstādījuši unikālu māju uz plosta Valkas pilsētas gulbjiem, kuri kļuvuši par pilsētas mīluļiem. Vispirms tika izgatavots plosts, pēc tam uz tā uzbūvēta speciāla nojume. Ar profesionālās tehnikas palīdzību “Gulbju māja” tika palaista dīķī, un 16.maijā tika sarīkoti īpaši atklāšanas svētki.

1.-4. klašu grupā balvu – aizraujošas ekskursijas Rīgā – saņem Limbažu sākumskolas 2.a klase – par oriģinālām prāta un prieka spēlēm uz asfalta. Piesaistot vecāku palīdzīgās rokas un uzņēmuma atbalstu, skolēni skolas pagalmā uz asfalta ierīkojuši oriģinālas un krāšņas prāta un prieka spēles – pēdu ceļudzīvās desas, āra dambreti, krāsainos matemātikas riņķus u.c. Tagad starpbrīži skolas pagalmā ir daudz aizraujošāki.

“100 darbi Latvijai” skolu konkursā piedalījās vispārējās izglītības iestādes no 20 pašvaldībām: Valmieras, Kocēnu, Limbažu, Smiltenes, Saulkrastu, Cēsu, Valkas, Salacgrīvas, Vecpiebalgas, Krimuldas, Beverīnas, Amatas, Rugāju, Pārgaujas, Jaunpiebalgas, Burtnieku, Apes, Rūjienas, Naukšēnu un Viļakas novadiem.

Jau ziņots, ka par godu Latvijas valsts pastāvēšanas simtgadei atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "ZAAO” īsteno vides iniciatīvu "100 darbi Latvijai” un aicina ikvienu paveikt kādu vērtīgu un skaistu vides labiekārtošanas, izdaiļošanas vai izglītības darbu. Šobrīd pieteikti jau vairāk nekā 140 dažādi vides darbi. Tos visus var aplūkot, kā arī savu vides darbu  var pieteikt: www.100darbilatvijai.lv(link is external).

Līga Ivanova