Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pateicība Lielās talkas pašvaldību koordinatoriem

Atzīmējot Lielā talkas (LT) kustības desmito jubileju, 19. jūlijā Rīgas pilī Latvijas Valsts prezidents un Lielās talkas patrons Raimonds Vējonis pateicās visiem Lielās talkas koordinatoriem no pašvaldībām par ieguldīto kopīgo darbu desmit gadu garumā. Novērtējot paveikto, pasākumā bija aicināti piedalīties LT organizatori, atbalstītāji un pašvaldību koordinatori. Pasākumā piedalījās arī Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede, jo LPS ir viens no Lielās talkas organizatoriem un sadarbības partneris jau kopš pirmās talkas.

“Mēs lepojamies ar paveikto šo desmit gadu laikā, kad soli pa solim esam kopā padarījuši Latviju zaļāku un tīrāku, kā arī mainījuši domāšanu, ikdienas paradumus un attieksmi pret dabu, atstājot aiz sevis tīru un sakoptu vidi. Mēs pateicamies ikvienam Lielās talkas koordinatoram ikvienā pašvaldībā! Koordinatori ir tie, kuri ar vislielāko atbildības sajūtu ir palīdzējuši un palīdzēs šo kustību aiznest līdz katram iedzīvotājam. Lielās talkas kustība ir arī ģimeņu, kolektīvu, kopienu, ciemu kopābūšanas diena, kad sanākam kopā, lai veidotu mūsu Latviju skaistāku,” pauž M. Priede.

Pasākuma dalībniekiem bija iespēja noklausīties viena no pasaules drosmīgākajiem cilvēkiem uzņēmējdarbībā un zinātnē – profesora Guntera Pauli (Gunter Pauli) – lekciju “Inovatīvi uzņēmējdarbības veidi, kas izmanto vietējos resursus, rada vērtību un pievēršas visu iedzīvotāju vajadzībām: ekoloģisks, revolucionārs modelis, kas piešķir kapitālismam cilvēcību”.

Lielās talkas ideja ir balstīta uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. Lielās talkas idejas autore ir rakstniece Anna Žīgure, bet pati iecere aizgūta no igauņiem, kas vides sakopšanu visas valsts mērogā pirmoreiz rīkoja 2008. gada 3. maijā. Pēdējos gados Lielās talkas akcents ir uz vides izglītību, kā arī pasākumu kuplina pagalmu labiekārtošanas kustība. Katru gadu Lielā talka izvirza noteiktu vadmotīvu, lai aicinātu sabiedrību pievērst uzmanību tam, cik ļoti mūsu ikdienas rīcība ir saistīta ar vidi un tās veselību. 2011. gada vadmotīvs bija “Nāc talkā Latvijai!”, 2012. gadā – “Skaties dziļāk – nemēslo!”, 2013. gadā – “Tīra Latvija sākas tavā galvā”, 2014. gadā – “Tīra Baltijas jūra sākas tavā vannas istabā”, 2015. gadā – “Pastāvēs, kas pārvērtīsies!”, 2016. un 2017. gadā – “Latvijai BŪT zaļai!” un 2018. gadā – “Mainām Latviju! Maināmies paši!”.

Mudīte Priede,

LPS ģenerālsekretāre

Foto: Latvijas Valsts prezidenta kanceleja