Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS un Iekšlietu ministrijas ikgadējās sarunas

21. jūnijā Iekšlietu ministrijā noritēja ikgadējās Latvijas Pašvaldību savienības un ministrijas pārstāvju sarunas. To centrā bija Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likums un likumam pakārtotie normatīvie akti, par kuriem jau ticis diskutēts LPS Tehnisko problēmu komitejas sēdēs, tomēr problēmas vēl saglabājas.

Pašvaldībām ir atšķirīgi viedokļi par plānotajām pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijām. Kaut arī LPS pauda gatavību piekrist kompromisa risinājumam ­– 36 civilās aizsardzības komisiju modelim, tomēr sarunās izskanēja bažas par to, vai jaunā “daudzpakāpju” sistēma spēs operatīvi reaģēt, lai novērstu apdraudējumus iedzīvotājiem, videi u.c., jo īsti labi savā teritorijā spēj orientēties tikai konkrētās pašvaldības speciālisti. Sarunās izskanēja piemērs par neseno paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku Jūrmalā. Vai visi dienesti rīkojās pietiekami atbildīgi? Pļaviņu, Skrundas un Dobeles novada pārstāvji atgādināja konkrētus gadījumus, lai precizētu, kā tajos būtu jārīkojas saskaņā ar jaunajiem noteikumiem par sadarbības teritorijām.

Otra aktualitāte skāra Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sadarbību ar brīvprātīgajām ugunsdzēsēju biedrībām, bet trešā tēma analizēja VUGD priekšlikumus par pašvaldības vēlamo sociālo atbalstu iedzīvotājiem ugunsdrošības nodrošināšanai (apkures ierīču remonts, dūmvadu tīrīšana, autonomu dūmu detektoru iegāde). LPS un Iekšlietu ministrijas sarunās tika skarta arī par “mūžīgo” tematu kļuvusī Latvijas nediena – kūlas dedzināšana un pašvaldību iespējamais atbalsts teritorijas sakārtošanā, lai novērstu kūlas dedzināšanu.

Sarunu un diskusiju noslēgumā iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis izteica gandarījumu par pašvaldību ieinteresētību aplūkojamos tematos, sevišķi par galveno tematu – CA sadarbības teritoriju veidošanu. Viņš atzina, ka vēl būs gana daudz darāmā, lai noteikumi apmierinātu gan abas puses

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis pateicās ministram un ministrijas pārstāvjiem par sadarbību. Kaut arī viedokļi bieži vien ir atšķirīgi, sadarbību var uzskatīt par veiksmīgu, jo tikai diskusijas ved pretim rezultātam. To apliecināja arī sarunas, kurās ministrijas puse bija gatava uzklausīt pašvaldību pārstāvju pārdomas un ierosinājumus. “Gadījumos, kas skar cilvēka dzīvību, neviens jautājums, pat vissīkākā nianse, nevar būt mazsvarīgi,” rezumēja A. Jaunsleinis.

 

Daina Oliņa

LPS žurnāla "LOGS" redaktores vietniece