Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis: “Kvalitatīvas izglītības centrā ir skolēns”

28. septembrī Saeimā notika konference “Jaunais vidējās izglītības modelis – tilts uz mūžizglītību un ilgtspēju?”, kurā tika apspriests jaunais kompetenču pieejā balstītais  vispārējās izglītības saturs, veidojot tādu vidējās izglītības organizācijas modeli, kurš jauniešus attīstītu vispusīgi un aizvien labāk sagatavotu tālāk mācībām augstākajās izglītības iestādēs.

Atklājot konferenci, izglītības un zinātnes ministrs  Kārlis Šadurskis uzsvēra, ka, runājot par kvalitatīvu izglītību, jāizceļ trīs galvenie aspekti: izglītības saturs, pedagogs, skolas vide. “Skolas vide ir faktors, kas izglītības iegūšanu padara interesantāku. Savukārt skolotājiem vairāk jāpievēršas aspektam, ko skolēns iegūs no dzirdētā un redzētā.”

Savukārt Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra pauda viedokli, ka jāpievērš uzmanība tieši vidējās izglītības un augstākās izglītības sasaistei, jo tieši vidusskolā jauniešus sagatavo tālākām studijām augstskolā. Turklāt augstskolas izglītības programmai jābūt kā harmoniskam turpinājumam tam, ko jaunietis jau ir apguvis iepriekš, tātad zināmas reformas nepieciešamas gan vidējās izglītības, gan augstākās izglītības sistēmas jomā.

“Izglītības sistēma piedzīvojusi vairākas reformas, no kurām pirmā notika 1990. gadā. Toreiz akcents bija ideoloģijas maiņa, šodien – kvalitāte. Realizējot izglītības sistēmas reformu, jāatceras, ka tās centrā bija un paliek skolēns un viņa vajadzības. Sabalansējot šīs vērtības, mēs varam runāt par Latvijas ilgtspējību,” turpinot tēmas analīzi, uzsvēra Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.  

Konferenci organizēja: Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisija sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, Izglītības un zinātnes ministriju, Augstākās izglītības padomi un Latvijas Pašvaldību savienību.

Konferencē piedalījās arī vairāki pašvaldību pārstāvji. 

Plašāks ieskats un videoieraksts pieejams šeit.

Foto: Ernests Dinka, Saeima