Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ārlietu ministrijā apspriestas aktualitātes sadarbībā ar diasporu

6. februārī Ārlietu ministrijā apsprieda aktualitātes sadarbībā ar diasporu – Diasporas likuma izstrādes procesu un pasākumus remigrācijas veicināšanai. Darba grupas sēdē piedalījās Pasaules Brīvo Latviešu apvienības un Eiropas Latviešu apvienības locekļi, pārstāvji no ministrijām, Latvijas Pašvaldību savienības, Latviešu valodas aģentūras, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Sabiedrības integrācijas fonda, Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centra un remigrantu biedrības “Ar pasaules pieredzi Latvijā”.

Šobrīd ir uzsākts darbs pie likumprojekta izstrādes, kura uzdevums būs definēt valsts un diasporas sadarbības mērķus un uzdevumus un institūciju atbildību un pienākumus. Ievērojot to, ka ārvalstīs šobrīd uzturas vairāk nekā 370 000 latviešu un Latvijas valstspiederīgo, nepieciešams izstrādāt un īstenot vienotu un koordinētu diasporas politiku. Vēstnieks diasporas jautājumos Atis Sjanīts izteica cerību, ka Diasporas likuma pieņemšana nodrošinās valsts un diasporas sadarbības mērķu ātrāku sasniegšanu, stiprinās diasporas nacionālo identitāti un saikni ar Latviju, kā arī veicinās remigrāciju. Diasporas likumprojekta izstrādes darba grupā ir pārstāvēta arī Latvijas Pašvaldību savienība.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija prezentēja pilotprojektu, kura ietvaros februārī katrā plānošanas reģionā darbu uzsāks reģionālais remigrācijas koordinators. Pilotprojekts paredz arī remigrantu atbalsta programmu uzņēmējdarbībai un personīgā biznesa uzsākšanai pēc atgriešanās savā iepriekšējā dzīvesvietā, dodot iespēju pieteikties atbalstam katrā plānošanas reģionā četriem projektiem līdz 9000 eiro apmērā katram.

Elita Kresse,

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos