Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

6000 digitālo aģentu aicinās sabiedrību dzīves situācijas risināt elektroniski

18. aprīlī tika atklāta valsts vienotā komunikācijas un mācību aktivitāšu programma “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!”, kas triju gadu laikā informēs un izglītos sabiedrību par daudzveidīgajiem valsts un pašvaldību e-risinājumiem. Nozīmīgākā programmas sastāvdaļa ir mācības un 6000 digitālo aģentu  – zinošu bibliotekāru, skolotāju, valsts un pašvaldību darbinieku, tīkla izveide Latvijā. Programmas pirmie vēstneši ir mūziķe un māmiņa Māra Upmane-Holšteine, leģendārais aktieris Mārtiņš Vilsons, kā arī ceļotājs un TV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens.

“Tehnoloģijas pasaulē strauji attīstās  arī Latvijas iedzīvotāji izmanto jaunākos e-risinājumus un izvēlas pakalpojumus saņemt e-vidē. Tāpēc ir svarīgi gan strādāt pie jaunu e-pakalpojumu izveides, gan informēt sabiedrību par jau pieejamiem vairāk nekā 500 valsts e-pakalpojumiem. Jau šobrīd ir virkne jautājumu, ko ikviens iedzīvotājs var atrisināt, izmantojot telefonu, datoru vai citu viedierīci, pat neizejot no sava mājokļa. Pieteikt bērna piedzimšanas pabalstu, uzzināt par atbalstu ceļotājiem vai saņemt informāciju par pensijas apmēru ir iespējams vien pāris minūšu laikā. Turklāt valsts iestādes klātienes apmeklējumu pakāpeniski aizstājot ar e-pakalpojumiem, tuvāko desmit gadu laikā kopējais valsts un sabiedrības ieguvums varētu sasniegt pat 170 miljonus eiro[1],” atklāšanas pasākumā uzsvēra vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un vairāk nekā 30 partneriestāžu kopīgi veidotā sabiedrības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) iespēju izmantošanas veicināšanas aktivitāšu programmas centrā ir cilvēks un viņa dzīves situācijas, kuras jau tagad ir iespējams atrisināt elektroniski vienuviet portālā Latvija.lv.

“Programmas ietvaros mācīsim bibliotekārus, skolotājus, valsts un pašvaldību darbiniekus, kuri sniegs konsultācijas un iedrošinās līdzcilvēkus saziņā ar valsti izmantot e-pakalpojumus, tādejādi ietaupot gan laiku, gan naudu, gan saudzējot dabu. Esam arī radījuši portāla Latvija.lv atbalsta vietni mana.latvija.lv, kurā ir pieejami dzīves situāciju apraksti un video pamācības. Cilvēkiem nav jāpārzina katrs e-pakalpojums un iestāde, kas to nodrošina, bet jāspēj atpazīt savu dzīves situāciju,” skaidro VARAM valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis.

Pirmie programmas digitālie aģenti – Smiltenes Valsts un pašvaldību vienotā klientu apkalpošanas centra vadītāja Jūlija Egle, Staiceles bibliotēkas vadītāja Anita Strokša, kā arī Rīgas 25. vidusskolas datorikas skolotājs Tālivaldis Mežis, kuri atklāšanas pasākumā saņēma digitālā aģenta materiālu komplektu, kurā ietilpst mācību materiāli, uzlīmes, nozīmītes un galda kartes.  

Plašāka informācija: http://varam.gov.lv/lat/aktual/aktuali/?doc=25921

Foto: VARAM