Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Izveidota izglītojoša interaktīva spēle bērniem un jauniešiem ‘’Hei, mosties!’’

Bērni un jaunieši diemžēl joprojām sastop augstu vardarbības līmeni. Tāpēc Eiropas Sociālā fonda projektā “Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē” izveidota spēle “Hei, mosties!”. Spēles mērķis ir veicināt bērnu un plašākas sabiedrības izpratni par vardarbību ģimenē un tās atpazīšanu un informēt par iespējamo rīcību vardarbības gadījumā.

Spēle draudzīgā veidā izglīto bērnus jautājumos, kas saistīti ar bērna emocionālo un fizisko drošību ģimenē. Caur ikdienišķām situācijām spēlētājs var attīstīt prasmi atpazīt ģimenes locekļu fiziskās vai emocionālās vardarbības pazīmes, kā arī iegūt informāciju, kur vērsties pēc atbalsta un palīdzības.

Pētījumā par Latvijas jauniešu bērnībā gūto nelabvēlīgo pieredzi secināts, ka gandrīz trešā daļa (31,5%) respondentu bērnībā un 16,4% līdz 18 gadu vecumam cietuši no emocionālas vai fiziskas vardarbības no saviem vecākiem vai kāda cita pieauguša ģimenes locekļa. Vardarbības ģimenē cēloņi ir meklējami gan individuālajā, gan ģimenes, kopienas un valsts līmenī. Bieži vardarbība ģimenē netiek atpazīta, upuris var būt finansiāli atkarīgs no varmākas.

Spēles darbība notiek izdomātā vidē, kas pielāgota mūsdienu apstākļiem, tās galvenie varoņi ir pusaudži, kuru tēli ir līdzīgi ežiem. Spēlē ir iepriekš definētas situācijas un secīgas darbības katrai spēlētāja izvēlētajai rīcībai spēles gaitā, kurā nonāk līdz konkrētam situācijas risinājumam, kas var būt gan pozitīvs, gan negatīvs – atkarībā no spēlētāja izvēlētās stratēģijas. Spēles laikā spēlētājam ir iespēja izspēlēt dažādas lomas, pastāvīgi analizēt situāciju, mācīties identificēt vardarbības pazīmes un riska faktorus, iegūt informāciju un padomus, meklēt risinājumus un piesaistīt resursus vardarbības novēršanai un attīstīt kādas noteiktas prasmes un iemaņas.

Spēle izvietota Google Play un Apple Store elektronisko lietotņu veikalos, kā arī VBTAI vietnē: http://www.bti.gov.lv/lat/esf_projekts_/mosties/.

 

Informācija: 

Taivo Trams, VBTAI