Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) mērķis ir apvienot un organizēt pašvaldību izpildinstitūciju vadītājus, lai:

1.1. attīstītu starppašvaldību kontaktus, sekmētu vispārējo sadarbību, pieredzes  apmaiņu un pašvaldību attīstību;

1.2. paaugstinātu dalībnieku kvalifikāciju;

1.3. piedalītos LPS lēmumu izstrādē un izpildē;

1.4. rūpētos par dalībnieku tiesisko aizsardzību;

1.5. pārstāvētu LPIA dalībnieku intereses Eiropas Savienības, Eiropas Padomes un citās starptautiskajās pašvaldību izpildvadītāju intereses pārstāvošās institūcijās.

LPIA dalībnieki ir pašvaldības – LPS biedri. Iestāšanās LPIA un izstāšanās no tās notiek, pamatojoties uz pašvaldības pieteikumu/atteikumu.

Dalībnieku LPIA pārstāv pašvaldības izpilddirektors un (vai) viņa vietnieks, kā arī pašvaldības deleģētas personas.

Kontakti un vadība:
LPIA Valdes priekšsēdētājs Uģis Fjodorovs (Madonas novada pašvaldības izpilddirektors)

E-pasts: ugis.fjodorovs@madona.lv

Tālrunis: 28382616

No LPS puses LPIA darbu koordinē padomniece Sniedze Sproģe, e-pasts: sniedze.sproge@lps.lv

LPIA Valdes sastāvs:

Priekšsēdētājs: Uģis Fjodorovs (Madonas novads, Vidzemes reģions);

Rīgas valstspilsēta: Jānis Lange (izpilddirektors);

Valstspilsētas: Aldis Ābele (Ventspils);

Valstspilsētas ar novadiem: Evija Voitkāne (Valmieras valstspilsēta un novads), LPIA priekšsēdētāja vietniece;

Pierīgas reģions: Jolanta Jansone (Ķekavas novads); 

Kurzemes reģions: Kristaps Osis (Saldus novads);

Zemgales reģions: Agris Vilks (Dobeles novads);

Latgales reģions: Sergejs Jakovļevs (Ludzas novads);

LPIA sanāksmju videoieraksti pieejami LPS YouTube kanāla LPIA atskaņošanas sarakstā

Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksme 4. septembrī (2020) Cesvainē

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) sanāksme notika 4. septembrī Cesvaines vidusskolā, kas, pēc Cesvaines novada domes priekšsēdētāja Viļņa Špata teiktā, ir vienīgā neatkarības laikā uzbūvētā vidusskola Latvijas laukos. Savā uzrunā viņš atzīmēja arī to, ka Cesvainē atrodas gan Latvijā lielākā pils un lauku baznīca, gan augstākais punkts Baltijā.

Novada prezentāciju turpināja pašvaldības izpilddirektors Uģis Fjodorovs, kurš iepazīstināja ar Cesvaines novada vizītkarti un nozīmīgākajiem pašvaldības projektiem, pie kuriem jāpieskaita investīcijas infrastruktūrā, energoefektivitātes paaugstināšanas projekti, ar Lauku atbalsta dienesta palīdzību īstenotie mazie projekti un veselības veicināšanas projekts. Pašvaldība lepojas gan ar vietējiem uzņēmumiem – “Cesvaines pienu”, “Cesvaines alu”, kūdras pārstrādes rūpnīcu “Hawita Baltic”, zemnieku saimniecībām un citiem –, gan tūrisma centru un, protams, savu simbolu – skaisto pili, kas Covid-19 dēļ šovasar piedzīvojusi lielu tūristu pieplūdumu. Eiropas kultūras mantojuma sarakstā iekļauto Cesvaines novada lepnumu, kam savulaik piešķirts sapņu pils tituls, izpilddirektori varēja skatīt arī savām acīm, pēc sanāksmes piedaloties nelielā ekskursijā.

LPIA septembra sanāksme bija veltīta reformām un to praktiskai ieviešanai.

Vispirms administratīvi teritoriālās reformas (ATR) ceļa karti iezīmēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāre Ilze Oša un Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta pārstāvji, kas iepazīstināja ar Ministru kabineta (MK) noteikumu projektiem saistībā ar ATR, topošo Pašvaldību likumu, rokasgrāmatu, kas būšot gatava septembra beigās, u. c. Klātesošo interesi visvairāk saistīja trīs MK noteikumi: par līdzfinansējumu attīstības plānošanas dokumentu izstrādei, par administratīvās struktūras izveidi un par mantas un saistību tiesību pārņemšanu. Stāstītāji īpašu uzmanību pievērsa paredzētajai sabiedrības iesaistei, kam iecerēti trīs instrumenti: līdzdalības budžets, kolektīvais iesniegums par aktuālajiem jautājumiem un iedzīvotāju valdes. Izpilddirektoru jautājumus raisīja gan iespējamais līdzfinansējums plānošanas dokumentiem, gan mantas novērtēšana un mantas, tiesību un saistību nodošana, pārdale un sadale, gan attālinātais darbs pašvaldībās un izpilddirektora amata nākotne. VARAM speciālistes apsolīja, ka rīkos semināru valstspilsētām un apkārtējiem novadiem par viņiem specifiskiem jautājumiem.

Par otru reformu – bāriņtiesu reorganizāciju – informēja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece. Pārmaiņas iecerētas ne tikai nosaukuma maiņā (bērnu tiesību aizsardzības dienests bāriņtiesas vietā), bet arī bāriņtiesu skaita samazinājumā un funkcionālajā padotībā, kā arī paredzēta atbalsta programmas izstrāde. To plānots veikt līdz nākamā gada 1. jūlijam. Viņa uzsvēra, ka reforma jāveic, lai uzlabotu un pilnveidotu bērnu tiesību aizsardzības sistēmu, un vēlēja vienmēr paturēt prātā, ka pats galvenais šajā sistēmā ir bērns!

Sanāksmes noslēgumā AS “Latvenergo” energotehnoloģiju pārdošanas vadītājs Ivars Inkins pastāstīja par energotehnoloģijām un to risinājumiem pašvaldībām, savukārt “RCG Light House” Valdes priekšsēdētājs Kaspars Osis un Valdes loceklis Raits Bebris iepazīstināja ar ESCO modeļa ieguvumiem pārejai uz augstas energoefektivitātes LED apgaismojumu.

Nākamā LPIA tikšanās paredzēta 2. oktobrī Baltinavā, un tajā runās par aprites ekonomiku un klimata pārmaiņām.

Sniedze Sproģe,

LPS padomniece

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

VARAM prezentācija par ATR, jauno pašvaldību likumu u.c. aktualitātēm
LM prezentācija par bāriņtiesu reorganizāciju
Elektrum prezentācija par energotehnoloģijām un risinājumiem pašvaldībām
RCG LightHouse prezentācija par ESCO apgaismojumu
Cesvaines novada prezentācija
LPIA sanāksmes protokols 04.09.2020. Cesvaines novadā