Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu

Apvienība “Sabiedrība ar dvēseli” darbojas, lai iedzīvotājiem un to apvienībām palīdzētu īstenot ieceres un paveikt nelielus projektus pašu spēkiem. Tas ir atbalsts nevalstiskajām organizācijām vai nereģistrētām iedzīvotāju grupām. Iedzīvotāji raksta projektus, žūrija tos izvērtē, un atbalstītie projekti saņem pašvaldības līdzfinansējumu, lai biedrība vai iedzīvotāju grupa savu ideju varētu īstenot, dodot  savu ieguldījumu sabiedrībai un apkārtējai videi.

Pašvaldību apvienības "Sabiedrība ar dvēseli – Latvija” valde
Edvīns Bartkevičs, valdes priekšsēdētājs, edvins.bartkevics@lps.lv, 29254358
Cilda Purgale, valdes priekšsēdētāja vietniece, Beverīnas novads, pašvaldības domes deputāte, cilda.purgale@gmail.com, 29473182
Ilze Kreišmane, KNHM, kdc@latnet.lv, 29479361
Niko Opdams, KNHM, nicoopdam@inbox.lv; 28396058
 
Reģionālie koordinatori:

Zemgale
Alīna Žukauska, Vecumnieku novads, Projektu koordinatore, alina.zukauska@vecumnieki.lv, 63920596

Kurzeme
 

Latgale
Uldis Skreivers, Līvānu novads, pašvaldības izpilddirektors,uldis.skreivers@livani.lv, 29425922

Indra Upeniece, Līvānu novads, sabiedrisko attiecību speciāliste, indra.upeniece@livani.lv, 26199191

Vidzeme
Evija Zurģe, Raunas novads, pašvaldības domes priekšsēdētāja,evija.zurge@inbox.lv, 22016948

Rīgas reģions
Karīna Miķelsone, Ādažu novads, Attīstības un investīciju daļas vadītāja Vietniece, karina.mikelsone@adazi.lv, 28334197
Inga Pērkone, Ādāzu novads, Attīstības un investīciju daļas projektu vadītāja, inga.perkone@adazi.lv

Iepriekšējais
Nākamais

Apbalvoti labākie Latvijas iedzīvotāju īstenotie projekti

7. martā Bauskas novadā notika pašvaldību apvienības “Sabiedrība ar dvēseli – Latvija” (SDL) 2019. gada projektu konkursa noslēguma pasākums, kurā tika sumināti un apbalvoti labākie projektu īstenotāji – Latvijas iedzīvotāji, kuri rakstījuši un īstenojuši pašvaldību līdzfinansētos projektus savas dzīves vides uzlabošanai, ieguldot brīvprātīgo darbu.

SDL noslēguma pasākumā katra reģiona (Kurzemes, Latgales, Vidzemes, Zemgales un Pierīgas) labāko projektu īstenotāji prezentēja savu veikumu, cīnoties par 1., 2 un 3. vietu savā reģionā, kā arī par nacionālo balvu.

Iegūtās vietas reģionos noteica pasākuma dalībnieku balsojums, savukārt nacionālā žūrija starp piecu reģionu 1. vietas guvušajiem projektiem lēma par vienu – Latvijā labāko projektu.

3. vietas ieguvēji saņēma 100 eiro naudas balvu, 2. vietas – 250 eiro, bet 1. vietas – 500 eiro, savukārt galvenā balva Latvijā labākajam projektam bija 1000 eiro apmērā. Tika pasniegtas arī veicināšanas balvas (50 eiro) un speciālā balva (dāvanu karte fotokursu apmeklēšanai) par labāko projekta ieviešanas laikā tapušo fotoattēlu.

Kurzemes plānošanas reģionā 1. vietu ieguva Īvandes mednieku klubs no Kuldīgas novada par projektu “Atvelc elpu mežā” (atpūtas vietas ierīkošana), 2. vietu – Kuldīgas novada Snēpeles baznīcas draudze un grupa “Sadraudzība” par projektu “Balkons ērģelēm Snēpeles baznīcā” (balkona izbūve), bet 3. vietu – Skrundas novada Rudbāržu evaņģēliski luteriskās baznīcas draudze par projektu “Informatīvais stends pie Rudbāržu baznīcas” (vēsturiskās informācijas apkopošana, stenda izgatavošana).

Latgales plānošanas reģionā 1. vieta Krāslavas novada "Laimes muzeja atbalstītāju grupai” par projektu “Laimes sajūtu un dabas vērošanas taka Indrā” (dabas takas ierīkošana, dārza mēbeļu izgatavošana), 2. vieta – Līvānu novada jauniešu domes projektam “Spuldze” (plašai auditorijai noorganizēts sarunu pasākums ar Latvijā pazīstamām personībām), bet 3. vieta – Riebiņu novada iniciatīvas grupai Anitas Betleres vadībā par projektu “Lasāmās un krāsojamās grāmatas “Neparastie mājinieki” izdošana”” (grāmata, kas palīdz mazajiem apgūt uzvedības normas).

1. vieta Pierīgā – Ādažu novada iedzīvotāju grupas "Skaistuma Dizaina Darbnīca” projektam “GeoDome siltumnīcas izveide ĀBVS” (īpašas formas siltumnīca, kuras ierīkošanā piedalījās arī Ādažu Brīvās Valdorfa skolas skolēni), 2. vieta – Latvijas Neredzīgo biedrības projektam “Jūrmala neredzīgo acīm jeb citāda Jūrmala” (fotoattēlu uzņemšana, paļaujoties tikai uz dzirdi, ožu un tausti, mājamatniecības un ēdiena pagatavošanas nodarbības, interaktīvās sienas izgatavošana), savukārt 3. vieta – Ogres novada iedzīvotāju grupai "Kopā mēs varam” par projektu “Esi sveicināts Mazozolos!” (labiekārtota vieta Mazozolu pagastā līdzās autoceļam Rīga–Ērgļi).

Vidzemes plānošanas reģionā 1. vietu ieguva Beverīnas novada Trikātas pamatskolas iedzīvotāju grupa "Vecāki un pedagogi bērniem” ar projektu “Sajūtu attīstības objekti” (izveidotas divas sajūtu takas un uzbūvēta smilšu kaste), 2. vietu – Alūksnes novada biedrība "Interešu centrs JAUNANNA” par projektu “Jaunannas Zaķusalas piedāvājuma attīstīšana un pastaigu takas Bebru valstībā atjaunošana” (izgatavotas virvju šūpoles, sakopta pastaigu takas teritorija), bet 3. vietu – Pārgaujas novada iedzīvotāju grupa “Rozbeķu aktīvisti” par projektu “Šūpoļu atjaunošana Pārgaujas novada Rozulas tautas nama teritorijā”.

Zemgales plānošanas reģionā 1. vieta Jēkabpils novada iedzīvotāju grupai “Dzirnavu draugi” par projektu “Zasas dzirnavu vēsturiskā ekspozīcija” (veco dzirnavu mehānisma daļēja atjaunošana un brīvdabas mākslas galerijas izveide), 2. vieta – Jēkabpils novada biedrībai "Akācija plus” par projektu “Leimaņu vēstures eksponātu izstādīšana un seno amatu prasmju atdzimšana” (izremontētas un labiekārtotas trīs telpas amatu mājā “Rūķīši”, izveidota vēstures ekspozīcija), 3. vieta – Pļaviņu novada biedrībai “Pļaviņu pļāvēji” par projektu “Darbojamies kopā Pļaviņu novada nākotnei” (noorganizētas sacensības pļaušanā ar izkapti, sēņošanas čempionāti, sacensības salātu gatavošanā un citas aktivitātes).

Saskaņā ar tradīciju starp pieciem 1. vietu ieguvušajiem projektiem nacionālā žūrija pasākuma noslēgumā lemj par vienu, labāko Latvijā. Par 2019. gada labāko iedzīvotāju iniciatīvu projektu atzīts Krāslavas novada "Laimes muzeja atbalstītāju grupas” projekts “Laimes sajūtu un dabas vērošanas taka Indrā”.

Apvienība “Sabiedrība ar dvēseli – Latvija” izsaka pateicību Bauskas novada domei un Īslīces pagasta pārvaldei, fondam "Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij" (Nīderlande) un Fotogrāfijas izglītības centram “FOTOTELPA” par atbalstu apvienības rīkotajam pasākumam!

“Sabiedrība ar dvēseli – Latvija” ir Latvijas pašvaldību apvienība, kas darbojas pēc brīvprātības principa, apvienojot tās pašvaldības, kuras savu ikgadējo budžetu ietvaros piešķir līdzekļus iedzīvotāju iniciatīvu jeb “mazo projektu” īstenošanai. Šo iniciatīvu Latvijā ieviesa Nīderlandes fonds "Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij" (KNHM).  No 2006. līdz 2014. gadam KNHM organizēja "Sabiedrība ar dvēseli” programmu Latvijā, bet pēc fonda aiziešanas no Latvijas to turpina pašvaldības.

Foto: Beverīnas novada Trikātas pamatskolas iedzīvotāju grupas "Vecāki un pedagogi bērniem” projekta "Sajūtu attīstības objekti” prezentācija (foto autors: Gundars Kaminskis)

Sagatavojusi Indra Upeniece,

SDL Latgales reģiona koordinatore