Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS IT apakškomitejā izskata ERAF "Pašvaldību projektu" saturu (2016)

2016.gada 9.novembrī LPS notika IT apakškomitejas sēde, kuras darba kārtībā bija šādi jautājumi:

1. Pašvaldību ERAF projektu satura apspriešana   (Ventspils un Rīgas pašvaldību pārstāvji)

2. Par Priekšlikumu EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULAi, ar ko attiecībā uz interneta savienojamības veicināšanu vietējās kopienās groza Regulu (ES) Nr. 1316/2013 un Regulu (ES) Nr. 283/2014   (Satiksmes ministrijas un VARAM pārstāvji)

Mārtiņš Plīkšs (Rīgas dome) un Egons Spalāns (Ventspils dome) piedāvāja apspriedei iespējamo pašvaldību projektu saturu. 

Ventspils projekts savu darbu varēs uzsākt jau nākamgad, jo finansējums tam jau ir apstiprināts. Šobrīd jāsagatavo kvalitatīvs projekta pieteikums, lai to varētu iesniegt Ministru kabinetā apstiprināšanai. Savukārt Rīgas projektam pagaidām ir tikai cerības uz finansējuma piešķiršanu vēl līdz šā gada beigām, bet prognozes ir diezgan daudzsološas, tāpēc jau šobrīd ir sākts darbs pie projekta saturiskās daļas izstrādes. Šo abu projektu ideju prezentācija arī bija sanāksmes mērķis.

Pašvaldības tiek aicinātas piedalīties abos projektos kā sadarbības partneris (ar vai bez līdzfinansējuma), lai nodrošinātu ne tikai projekta lietderību, bet, lai katra pašvaldība gūtu praktisku ieguvumu projekta nodevumu lietošanā.

Piemēram, ir ieplānots, ka no 2018.gada darbu uzsāks oficiālā elektroniskā adrese, tehniski tas nozīmēs, ka būs jāveic uzlabojumi pašvaldību dokumentu vadības sistēmās, jeb precīzāk Dokumentu integrācijas vides modulī, kas nodrošina arī pašvaldību dokumentu apmaiņu ar valsts iestādēm (un otrādi). Ja pašvaldība ir ERAF pašvaldību projekta sadarbības partneris, tad šīs izmaiņas tiek ieviestas un apmaksātas no projekta līdzekļiem. Ja nē - tad pašvaldībai pašai būs jāfinansē nepieciešamo izmaiņu apmaksa no sava budžeta. 

Šis mazais piemērs jau zināmā mērā ir labs pamudinājums iesaistīties projekta partnerībā, kaut vai dēl iespējas ietaupīt savus budžeta līdzekļus, pretī ieguldot vien savu intelektuālo līdzdalību.

LPS izsūtīs visām pašvaldībām apliecinājuma vēstules paraugu, kuru var ņemt par pamatu partnerības pieteikuma sagatavošanai.

Video par šo jautājumu:

 

Par darba kārtības 2.punktu - par Eiropas komisijas priekšlikumu WiFi 4 EU interneta savienojamības veicināšanai. Informēja Satiksmes ministrijas (SM) Sakaru departamenta direktors Valters Bajārs. Galvenā projekta ideja - veicināt WiFi pieejamību visā Eiropā, tai skaitā Latvijā. LPS sadarbībā ar VARAM piedāvāja veidot vienu pieteikumu no Latvijas par visiem WiFi punktiem, kas īsti neguva ne klātesošo ne SM atbalstu. Katrā  ziņā šis jautājums vēl paliek atklāts, jo nav skaidri konkrēti kritēriji kas var kvalificēties kā projekta iesniedzējs, un galvenais, kādi kritēriji tiks izvirzīti projekta realizācijai. Vai esošo WiFi punktu uzlabošana (kuri izveidoti no iepriekšējā ERAF projekta, bet to jauda un ātrums nenodrošina izvirzītās prasības) ir pieļaujama? Vai tiks atbalstītas vājstrāvas tīklu izbūves?

Katrā ziņā LPS sekos līdzi notikumu attīstībai un informēs par visām aktivitātēm šajā sakarā.  

Video par šo jautājumu:

Pašvaldību ERAF projekts
Projekts WiFi 4 EU