Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS IT apakškomitejas 23.februāra sēde

Trešdien, 23.februārī, notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Tehnisko problēmu komitejas IT apakškomitejas sēde.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas eksperts Gatis Ozols informēja par iespējām, ko pašvaldības var izmantot digitalizācijas projektiem, apgūstot Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2. komponentes “Digitālā transformācija” 2.1. reformu un investīciju virziena “Valsts pārvaldes, t.sk. pašvaldību digitālā transformācija” pieejamo finansējumu. Ministrija ir ieinteresēta, lai digitalizācijas procesos iesaistītie pašvaldību speciālisti būtu zinoši un spētu plānot savas pašvaldības attīstības iniciatīvas un prioritātes.

Pašvaldību koplietošanas platformas mērķis ir attīstīt un ieviest koplietošanas platformas pašvaldību pārvaldes un atbalsta funkciju nodrošināšanai. Pašvaldībām projektu īstenošanai pieejamais finansējums ir 21,16 miljonu eiro apmērā.

Ministrija aicina pašvaldības iesniegt savas prioritātes un informēt par to vajadzībām saistībā ar digitalizācijas procesiem.

Par "Tilde" digitālajiem asistentiem valsts pārvaldes iestāžu darbā informēja uzņēmuma klientu attiecību vadītāja Kristīne Metuzāle un MI biznesa attīstītājs Mārtiņš Sūna. Savukārt pieredzē dalījās Valkas novada pašvaldības priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. Digitālie asistenti spēj ne tikai sniegt rakstiskas atbildes iestādes mājaslapas apmeklētājiem, bet arī mutiskas, turklāt atpazīt svešvalodu un atbildēt konkrētajā svešvalodā. Patlaban Latvijas iestādēm un organizācijām "darbā pieņemti" ir vairāk nekā 20 virtuālie asistenti.

Aktuāls jautājums ir par vietējā ģeodēziskā tīkla un tajā pieejamo datu publisko pieejamību, jo pašvaldības nereti nepublisko jaunākos datus. Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Ģeodēzijas departamenta direktors atzina, ka patlaban datu pieejamība ir apgrūtināta, ņemot vērā, ka šie dati ir pašvaldību pārziņā. Iestādes direktors kā vienu no risinājumiem piedāvā pašvaldībām dot piekrišanu datu brīva pieejamībai, kas tiek nostiprināts ar attiecīgiem Ministru kabineta noteikumiem. Savukārt Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra finansē ārpus saviem IKT risinājumiem modernas, brīvi pieejamas un atvērtas Vietējā ģeodēziskā tīkla datubāzes izveidi un uzturēšanu.

Sēdes videoierakstu var noskatīties LPS mājaslapas sadaļā “Tiešraides,Videoarhīvs-Videoarhīvs” vai klišķinot šeit vai LPS YouTube kontā.

 

Tildes valodu tehnoloģijas
Vietējais ģeodēziskais tīkls un tā datu brīva atvēršana
Sēdes protokols