Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Izglītības un kultūras komitejas sēde 16. augustā (2018)

16. augustā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Izglītības un kultūras komitejas sēdē plaši tika stāstīts par Eiropas Savienības fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.4. specifiskā atbalsta mērķa “Samazināt priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu, īstenojot preventīvus un intervences pasākumus” projektu Nr.8.3.4.0/16/I/001 “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai”. Latvijā šis projekts nosaukts PuMPuRS, tādejādi simbolizējot, cik būtiski ir preventīvie soļi, lai skolēni dažādu apstākļu dēļ nepamestu skolas solu, un to, cik svarīgs ir atbalsts gan pašiem bērniem, gan ģimenēm. 

Izglītības kvalitātes valsts dienesta, kura paspārnē darbojas šis projekts, vadītāja Inita Juhņēviča šobrīd Latvijā nevienā izglītības iestādē nav reģistrēti 12 tūkstoši bērnu, tomēr ir pareizi jāatšifrē sis skaitlis - tas ne vienmēr nozīmē, ka par šiem bērniem datu nav vispār. I. Juhņēviča arī uzsvēra, ka pašvaldībām bieži nav iespēju noskaidrot, kas noticis ar kādu bērnu, kāpēc viņš neapmeklē skolu. Lai arī likums nosaka, ka ģimenēm, kuras pamet Latviju uz vairāk nekā trīs mēnešiem, par to ir jāinformē, diemžēl tas tiek darīts ļoti reti. Arī bērniem, kuri ilgstoši slimo un bērniem ar invaliditāti jābūt ŗeģistrētiem kādā izglītības iestādē, vienīgā atšķirība - viņi izglītību saņem savā dzīvesvietā.

Tomēr projekts PuMPuRS vairāk orientēts uz bērniem, kuri ir reģistrēti kādā izglītības iestādē, bet apmeklē to reti vai neapmeklē nemaz. "Šobrīd par projekta ieviešanu savā pašvaldībā līgumus ir noslēgušas tikai 47 pašvaldības. Tas nav maz, tomēr mēs aicinām iesaistīties arī citas pašvaldības. Projekta mērķis nav tikai pasākumi šobrīd un tagad, bet gan izveidot ilglaicīgu un efektīvu sistēmu, kas pastāvēs arī pēc projekta noslēguma," piebilda I. Juhņēviča. 

Par pašvaldību un izglītības iestāžu lomu priekšlaicīgā mācību pārtraukšanā, īstenojot preventīvus un intervences pasākumus, par projekta satura īstenošanu klātesošos informēja projekta speciālisti Dace Medne, Kristīne Jozauska un Lauris Liepiņš. Jaunums projektā ir iespēja realizēt jaunatnes iniciatīvas projektus – par to pastāstīja Ivita Mauriņa.

Komitejas noslēguma daļā izskanēja daudzi jautājumi, raisot plašu diskusiju un vienlaicīgi veiksmīgi apmainoties ar pieredzi. LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure noslēgumā uzsvēra, ka, lai veicinātu pašvaldību iesaisti projektā, būtu nepieciešams organizēt reģionālos seminārus.  

Speciālistu stāstījumu, pašvaldību pieredzi, realizējot minēto projektu, kā arī diskusiju, mēģinot rast atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem, iespējams noskatīties komitejas videoierakstā LPS interneta vietnē www.lps.lv sadaļā Tiešraides, videoarhīvs un šeit.

Plašāka informācija par projektu: http://www.pumpurs.lv/.

Jana Bunkus,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Pašvaldības un izglītības iestāžu loma PMP risku mazināšanā
Sēdes protokols