Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Izglītības un kultūras komitejas sēde 10. septembrī (2020)

10. septembrī Pašvaldību savienībā notika sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju rīkotā LPS Izglītības un kultūras komitejas sēde-seminārs par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai izglītības iestādēs un skolu pieredzi mācību procesa organizācijā jaunajā mācību gadā, kas tika translēta tiešraidē. Videoieraksts pieejams šeit.

Vispirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Klīnikas vadītājas vietniece, Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes dekāne, asociētā profesore Jana Pavāre pastāstīja, kā izglītības iestādē atpazīt bērnus ar akūtas elpceļu infekcijas slimībām un kā rīkoties saslimšanas gadījumā. Savā stāstījumā viņa raksturoja Covid-19 saslimšanu bērniem pasaulē un Latvijā, tās atpazīšanu pēc simptomiem, biežākās slimības bērniem ar Covid-19 līdzīgu simptomātiku un kā palīdzēt bērnam un vecākiem, ja vērojamas infekcijas slimības pazīmes. To visu varat izpētīt viņas prezentācijā zemāk. Latvijā pašreiz pieejami dati par 35 bērniem, no kuriem deviņi bijuši stacionārā, diviem sniegta palīdzība tikai neatliekamās palīdzības nodaļas līmenī. Bērni inficējušies galvenokārt ģimenēs vai ciešos kontaktos, neizsekojamu inficēšanās gadījumu nav. Profesionāles padoms vecākiem: visiem bērniem, kuri ir slimi, jāpaliek mājās vēl 24 stundas pēc tam, kad viņiem vairs nav temperatūras un citu drudža pazīmju un vismaz diennakti nav lietoti temperatūru pazeminoši līdzekļi.

Par rīcību, ja izglītības iestādē tiek atklāts Covid-19 gadījums, un sadarbību ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologiem informēja SPKC direktora vietniece attīstības un epidemioloģiskās drošības jautājumos Ilona Liskova. Iesākumā viņa piesauca regulējumu un ieteikumus, kas noteikti Epidemioloģiskās drošības likumā un Ministru kabineta 2018. gada 24. jūlija noteikumos nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība”, 1999. gada 5. janvāra noteikumos nr. 7 “Infekcijas slimību reģistrācijas kārtība” un 2020. gada 9. jūnija noteikumos nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”. Tāpat speciāliste atgādināja būtiskākos infekciju profilakses un kontroles pasākumus un aicināja ieskatīties Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē www.spkc.gov.lv. Viņas prezentācijā atradīsit ieteikumus, kā rīkoties, ja audzēknim vai kādam skolas darbiniekam, atrodoties iestādē, parādās akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, un kā veidot sadarbību ar epidemiologu.

Interesantu prezentāciju par starptautisko pieredzi Covid-19 ierobežojumu organizēšanai izglītības iestādēs sniedza Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane. Viņa raksturoja Itālijas, Horvātijas, Dānijas, Vācijas, Izraēlas un citu valstu pieredzi skolu darbības atsākšanā, personīgās piesardzības nozīmi, vides pielāgošanu, administratīvos pasākumus un ECDC rekomendācijas un atgādināja par mobilo aplikāciju “Apturi Covid”.

Skolu pieredzē mācību organizēšanā jaunajā mācību gadā dalījās Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas direktors Guntis Vasiļevskis, Rīgas 34. vidusskolas direktore Nataļja Rogaļeva un Dobeles Valsts ģimnāzijas direktore Inese Didže.

Sēdes-semināra ierakstu var noskatīties LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs” vai sekojot šai saitei, kā arī YouTube kanālā šeit.

Ināra Dundure,

Dr. sc. admin., LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

I. Liskova "Par izglītības iestāžu rīcību, ja iestādē reģistrēts Covid-19 gadījums"
J. Feldmane "Starptautiskā pieredze skolu darbības atsākšanai"
J.Pavāre "Bērna ar akūtas elpceļu infekcijas slimībām atpazīšana izglītības iestādē"