Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Izglītības un kultūras komitejas un Izglītības tīkla sanāksme 17. decembrī (2020)

17. decembrī norisinājās Izglītības un kultūras komitejas un Izglītības tīkla  sanāksme, kurā eksperti un speciālisti informēja par epidemioloģisko situāciju valstī, pieņemtajiem un plānotajiem lēmumiem izglītības jomā, individuālās aizsardzības līdzekļiem skolās, higiēnas prasībām izglītības iestādēs u. c.

Pasākuma videoieraksts pieejams ŠEIT un YouTube kontā šeit.

Sanāksmi vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, kurš regulāri piedalās arī Ministru kabineta sēdēs. Viņš uzsvēra, ka informācijas apmaiņa un skaidra komunikācija šajā laikā ir ļoti nozīmīga. Turklāt svarīgi, ka lēmumu pieņemšana ir balstīta uz datiem un to izvērtējumu. Tāpēc nozīmīgi ir gan skaidrot datus, gan analizēt situāciju, lai pieņemtu atbilstošus lēmumus un tos argumentēti pamatotu. Arī pašvaldībām ir nozīmīgi šie dati, lai izvērtētu ikbrīža situāciju un atbilstoši rīkotos.

Sēdes sākumā Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs informēja par jaunāko statistiku saslimstībā ar vīrusu Covid-19 valstī un novados. Viņš uzsvēra, ka inficēšanās skolās ir piektajā vietā aiz mājām, ārstniecības iestādēm, sociālās aprūpes iestādēm un darbavietām. Sarežģīta situācija ir vairākās lielajās pilsētās, tajā skaitā Daugavpilī un Jelgavā.

Savukārt Latvijas Universitātes profesors infektologs Uga Dumpis skaidroja situāciju izglītības iestādēs, akcentējot arī citu valstu pieredzi. Viņš uzsvēra, ka sākumskolas skolēni cits citu ar Covid-19 inficē retāk, vairāk skolās ar vīrusu inficējas skolotāji un pusaudži.

Par plānotajiem valdības lēmumiem izglītības nozarē klātesošos informēja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Viņa informēja, ka valdība lems par ziemas brīvlaika pagarināšanu 1.–6. klašu skolēniem par vienu nedēļu – līdz nākamā gada 11. janvārim, taču šobrīd netiek plānots pagarināt mācību gadu. Arī turpmāk tiks analizēta epidemioloģiskā situācija un jaunākie dati, lai pieņemtu lēmumus attiecībā uz mācību procesu un tā apjomu.

Par izglītības iestāžu apgādi ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Civilās aizsardzības pārvaldes Resursu pārvaldīšanas nodaļas vecākais inspektors Uldis Ķevers. Viņš skaidroja, ka sejas masku iegāde tiks nodrošinātas centralizēti un tās piegādās nepieciešamajā apjomā gan skolotājiem, gan skolēniem. Maskas izdalīs līdzīgi, kā tas notika jau iepriekš trūcīgām un maznodrošinātām personām, būs nozīmēta arī viena kontaktpersona saziņai ar pašvaldībām un skolām. Piegādes kārtība pašvaldībām jau esot zināma.

Visbeidzot, par higiēnas prasību ievērošanu skaidroja Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības departamenta vadītāja Solvita Muceniece. Viņa uzsvēra skolu ēku ventilācijas sistēmu nozīmību, kā arī vajadzību regulāri vēdināt klašu telpas, lai mazinātu infekciju izplatību telpās, kurās ilgstoši uzturas skolēni.

Komitejas dalībnieku prezentācijas pieejamas zemāk.

Ināra Dundure,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Higiēnas prasības izglītības iestādēm, S. Mucenieces prezentācija
Covid-19 epidemioloģiskā situācija, J. Perevoščikova prezentācija
Covid-19 un skolas, U. Dumpja prezentācija
Grozījumi MK noteikumos nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", I. Šuplinskas prezentācija