Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Izglītības un kultūras komitejas 21.marta sēde

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Izglītības un kultūras komitejas sēdē pirmdien, 21.martā, pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Ukrainas kara bēgļu bērnu uzņemšanu Latvijas izglītības iestādēs.

Izglītības un zinātnes ministrijas speciālisti sniedza informāciju par Ukrainas bēgļu bērnu uzņemšanu Latvijas izglītības iestādēs. Noteikumi, kas tiek piemēroti Ukrainas pilsoņiem, attiecas arī uz tiem bērniem, kuriem ir Latvijas pilsonība, bet kādam no vecākiem ir Ukrainas pilsonība un līdz šim ir dzīvojuši Ukrainā.

Komitejas dalībnieki tika iepazīstināti ar finansēšanas kārtību vispārējā izglītībā, proti, pedagogiem, kuri strādās ar ukraiņu bērniem, tiks noteikta piemaksa par papildu darbu 257 eiro apmērā, kā arī paredzēta vienreizēja izmaksa 50 eiro apmērā mācību līdzekļiem. Tāpat konceptuāli ir atbalstīts piešķirt valsts budžeta finansējumu tādā pat apmērā pirmsskolas vecuma bērnu izglītošanai un profesionālo izglītības iestāžu pedagogiem.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāvji informēja par Ukrainas kara bēgļu iespējām strādāt izglītības nozarē, proti, Ukrainas civiliedzīvotāji Latvijā drīkst strādāt par pedagogiem un sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumus, bez obligātas prasības pierādīt, ka viņi atbilst profesijai noteiktajām prasībām. Tomēr šie pedagogi drīkst strādāt tikai ar ukraiņu bērniem.

Tāpat sēdē pārrunāta līdzšinējā sadarbība starp LPS un Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA). LIZDA aicināja veicināt koplīgumu un ģenerālvienošanos slēgšanu starp pedagogiem un arodorganizācijām. Patlaban ir noslēgti mazliet vairāk kā 600 šādi līgumi. Organizācijas priekšsēdētāja Inga Vanaga komiteju informēja par jauno pedagogu atbalsta programmas izstrādi. Līdz šim ir veikta jauno pedagogu aptauja, kā arī tiks organizēta arī pašvaldību aptauja. 

Algoritms nepilngadīgo Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanai izglītības iestādē
Ārpusģimenes aprūpe nepilngadīgajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem
LIZDA Valdes tikšanās ar LPS Izglītības komitejas pārstāvjiem