Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēde 11. aprīlī (2018)

11. aprīlī notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēde, kurā Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji Analītikas dienesta vadītājas vietnieks Jānis Salmiņš un Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktors Kristaps Soms iepazīstināja ar EM veikto apkopojumu prezentācijā “Latvijas konkurētspējas izaicinājumi”, kur Latvija globālās konkurētspējas novērtējumā ierindojas 54. vietā un globālās inovācijas indeksā 33. vietā. Šajos divos rādītājos un vēl virknē citu rādītāju jau pašlaik – 2018. gadā – Latviju ir krietni apsteigušas kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva. Lai arī ir izstrādātas stratēģijas un politikas, kas paredz konkrētus mērķus, ka Latvijai 2020. gadā visos novērtējumos būtu strauji jāuzlabo sava vieta, tomēr pastāv nopietnas bažas, vai to spēs izdarīt, jo vairāki novērtējumi uzskatāmi parāda, ka Latvijas valdības pēdējos gados ir pieņēmušas nepareizus lēmumus, kā piemērs minams visiem zināmais OIK.

LPS padomniece Andra Feldmane sniedza ieskatu par atbalsta mehānismiem pašvaldībām, lai arī visiem ir zināmi atbalsta veidi, kā nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, uzņēmēju konsultatīvā padome, bezmaksas informatīvi izglītojošie semināri, uzņēmējdarbības atbalsta punkti, nozaru (piemēram, tūrisma) konsultatīvā padome, pašvaldības ID karšu programma, uzņēmumu atpazīstamību veicinošie pasākumi un infrastruktūras objektu izbūves un rekonstrukcijas darbu līdzfinansēšana, ir arī tādas aktivitātes, kuras var nosacīti izdalīt kā jaunas iniciatīvas. Kā jaunas iniciatīvas var izdalīt pašvaldību atbalstu dzīvojamā fonda veidošanā, kur var gan sadarbībā ar privāto realizēt kopīgu mājokļa rekonstrukcijas vai būvniecības projektu, gan domāt un pašiem veidot jaunu dzīvojamo fondu. Otra nosacīti jauna aktivitāte ir veicināt uzņēmumu sadarbību un klasteru attīstību gan teritoriāli, gan pa nozarēm, kur pašvaldība ar savu uzņēmējdarbības speciālistu var sniegt būtisku atbalstu. Trešā aktivitāte ir kooperatīvo sabiedrību iespējas un teritoriālo krājaizdevu sabiedrību attīstība, un tieši reģionos vietējās krājaizdevu sabiedrības ir alternatīvs finanšu instruments un iespēja Latvijas kapitālam ieguldīt vietējā ekonomikā. 

Komiteja noklausījās arī informāciju par Goda ģimenes gadu un ieplānotajām aktivitātēm pašvaldībās, par ko pastāstīja pasākuma “Latvijas Goda ģimenes gads” vadības grupas vadītāja Elīna Treija un VRAA Projektu uzraudzības departamenta direktora vietnieks Harijs Ginters. Plašāka informācija par konkursu sekos.

Komiteja vienojās, ka nākamā komitejas sēde notiks jūnijā, jo maijā ir LPS 29. kongress un plānotas sarunas ar VARAM, kuru laiks arī tiks precizēts.

 -------------------------------------

Komitejas sēdē skatīja šādus jautājumus:

1. Par Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumu “Latvijas konkurētspējas izaicinājumi”.

(Ziņo: J. Salmiņš, EM Analītikas dienesta vadītāja vietnieks)

2. Pašvaldības un uzņēmējdarbība: aktualitātes šobrīd.

(Ziņo: Andra Feldmane, LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos)

3. “2018. – Goda ģimenes gads”: plānotās aktivitātes pašvaldībās.

(Ziņo: VRAA Projektu uzraudzības departamenta direktora vietnieks H. Ginters un vecākā eksperte V. Šķiņķe)

4. Dažādi.

Sēdi būs iespēja skatīties tiešraidē LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs” vai sekojot šai saitei: http://www.lps.lv/lv/tiesraides-videoarhivs/tiesraide/.

Tiešraides laikā varēs uzdot jautājumus, sūtot tos uz e-pasta adresi tiesraide@lps.lv.

Ivita Peipiņa,

padomniece reģionālās attīstības jautājumos

Latvijas konkurētspējas izaicinājumi
Atbalsta mehānismi pašvaldībām uzņēmējdarbības sekmēšanai savā teritorijā
Latvijas simtgades gads - Goda ģimenes gads
Ģimeņu atbalsta projektu konkurss