Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Reģionālās attīstības un sadarbības jautājumu tīkla sanāksme 18. decembrī (2019) Ķekavā

18. decembrī Ķekavā notika pašvaldību sadarbības tīkla “Reģionālā attīstība un sadarbība” seminārs “Iedzīvotāju līdzdalības veicināšana: labā prakse un nākotnes ieceres”.

Pasākuma pirmajā daļā pašvaldības dalījās pieredzē par iedzīvotāju iesaistīšanu novada attīstības procesos. Savā labajā praksē dalījās Mārupes novads, Ķekavas novads un Rīga. Savukārt Vides un  reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji informēja par aktuālajiem nosacījumiem un politikas plānošanas jautājumiem saistībā ar iedzīvotāju līdzdalības procesu.

Savukārt pasākuma otrajā daļā klātesošie strādāja divās darba grupās, risinot uzdevumus par tādām tēmām kā sabiedrības līdzdalības, iesaistes prakse un līdzdalības budžeta ieviešana Latvijā.

Darba grupās speciālisti uzsvēra nepieciešamību izglītot iedzīvotājus par līdzdalību, iesaistīt aktīvos iedzīvotājus viedā ciema attīstībā, grantu konkursu īstenošanu jaunajiem uzņēmējiem, vajadzību pēc caurspīdīguma un atgriezeniskās saites sabiedrības procesos, telpu pieejamību, efektīvu komunikāciju ar iedzīvotājiem, personiskā kontakta nozīmību u.c.

Savukārt analizējot līdzdalības budžetu, speciālisti norādīja uz brīvprātības nosacījumu, nepieciešamību lemt tikai iedzīvotājiem, budžetu lemj pašvaldība, iespējas paredzēšana, ka balsot var gan deklarētie iedzīvotāji, gan tie, kam ir īpašumi konkrētajā teritorijā. Daži speciālisti norādīja nepieciešamību vispirms vērtēt līdzdalību valsts budžeta kontekstā, kā arī termiņu noteikt vairāk nekā viens gads. Vienlaikus, nepieciešams motivēt pašvaldības, jāvērtē iedzīvotāju pieprasījums un idejas, pašvaldību vēlmju atšķirības u.c.

Diskutējot par iespējamiem riskiem, sanāksmes dalībnieki akcentēja iespējamo speciālistu trūkumu, nepieciešamību palielināt pašvaldības finansējumu un kapacitāti, pastāv atsevišķi neskaidri jautājumi un sasteigti termiņi u.c.

 

Plašāka informācija:

Ivita Peipiņa

LPS Padomniece reģionālās attīstības jautājumos

Tālrunis: +371-67226536

Mobilais t.: +371-29197608

e-pasts: ivita.peipina@lps.lv

 

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja

Mobilais tālrunis: +371 26519920

E-pasts: liene.uzule@lps.lv

 

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBrux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba

Līdzdalīgās budžetēšanas pilotprojekts Rīgā
Reģionālā politika 2021.-2027.gadam. Sabiedrības līdzdalība teritorijas attīstībā
Iedzīvotāju iesaiste Ķekavas novada budžeta veidošanā
Iedzīvotāju iesaistīšana novada attīstības procesos. Mārupes novads
Iedzīvotāju līdzdalības veicināšana – labā prakse un nākotnes ieceres