Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

5.janvāra Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēde

Trešdien, 5.janvārī, notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) reģionālās attīstības komitejas sēde.

Ar sēdes videoierakstu var iepazīties ŠEIT.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta Reģionālās attīstības plānošanas nodaļas vecākā eksperte Indra Ciukša informēja par Eiropas savienības līmenī pieņemtajiem dokumentiem, kas paredz reģionālās attīstības veicināšanu.  I. Ciukša uzsvēra, ka patlaban notiek domāšanas veida maiņa par to, kā būtu veidojama atbalsta politika un iniciatīvas, proti, ir jāatbalsta iniciatīvas vietējā līmeņa vajadzībām, un ir jāattīsta katras teritorijas potenciāls, kas efektīvāks būs, ja plāni tiks saskaņoti starp dažādām nozarēm, kam ir ietekme uz konkrēto teritoriju. Tāpat būtiska ir sadarbība starp dažādām teritorijām.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvniecības Eiropas Savienībā vadītāja Agita Kaupuža iepazīstināja ar reģionālās attīstības veicināšanas instrumentiem 2022.gadā. Tie ir informētība, iespējas un aktivitātes. Viens no nozīmīgākajiem pasākumiem gaidāms 3.-4 martā Marseļā – Eiropas reģionu un pilsētu samits, kur galvenie temati būs zaļa, digitāla un izturētspējīga Eiropa. Tāpat tiek īstenota jaunā Bauhaus iniciatīva, kas koncentrējas uz inovācijām, jauniešu iesaisti, zaļāku dzīvesveidu, kā arī radošām un iekļaujošām sabiedrībām caur arhitektūru, dizainu un mākslu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta direktora vietniece Reģionālās attīstības plānošanas nodaļas vadītāja Jevgēnija Butņicka informēja par reģionālās politikas pamatnostādņu īstenošanu 2022.gadā un atbalstu reģionālajai attīstībai ES fondu plānošanas periodā 2021.-2027.gadam. Pērn apstiprinātās reģionālās politikas mērķis ir samazināt reģionālās atšķirības, proti, samazināt IKP uz vienu iedzīvotāju atšķirību starp reģioniem uz pusi turpmāko 20 gadu laikā. Kā uzsvēra Butņicka, liela loma būs reģioniem un pašvaldībām, jo tās var efektīvi un mērķtiecīgi plānot investīcijas.

Ar izmaiņām vides aizsardzības normatīvajos aktos sēdes noslēgumā iepazīstināja LPS padomniece vides aizsardzības jautājumos Sandra Bērziņa.

 

 

 

 

 

Agitas Kaupužas prezentācija
Sandras Bērziņas prezentācija
Jevgēnijas Butņickas prezentācija
Indras Ciukšas prezentācija