Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS komitejas sēdē vērš VARAM uzmanību uz nepilnībām ziņojumā par ATR

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēdē klātesošajiem bija iespēja uzklausīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojumu par administratīvi teritoriālās reformas izvērtējumu, kā arī notika diskusija par pašvaldību iespējām saņemt Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu attīstībai, tostarp augstas gatavības projektiem. 

Klātesošos par notikušajām LPS un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ikgadējām sarunām informēja LPS padomniece reģionālās attīstības jautājumos Ivita Peipiņa, izklāstot, kādos jautājumos puses ir panākušas vienošanus, bet kādos jautājumos ir palicis atšķirīgs vieodklis, kā arī kā ir veicies ar 2021.gadā onākto vienošanos īstenošanu.

Savukārt VARAM pārstāvis Raivis Bremšmits iepazīstināja ar aktualitātēm saistībā ar valsts budžeta dotāciju ES fondu 2021.-2027.gada periodā. Uzklausot šo informāciju, pašvaldības pauda bažas, ka jaunajā plānošanas periodā samazināsies iespēja saņemt ES fondu finansējumu, kā arī līdz šim apstiprinātie augstas gatavības projekti  ir izvēlēti necaurspīdīgi un pēc neskaidriem kritērijiem.

Diskusijas komitejas sēdē izvērtās arī noklausoties VARAM ziņojumu par administratīvi teritoriālās reformas pirmo izvērtējumu - par ziņojuma tapšanu un izmantoto metodiku informācijas apkopošanā un analizēšanā, kā arī par neietvertajiem aktuālajiem jautājumiem, piemēram, nomales efektu, kas notiks ar pilsētām un pagastiem, kas zaudēs savu līdzšinējo statusu un kā ir plānots attīstīt pašvaldību centrus. Dalībniekus nepārliecināja ziņotāju argumenti un tikai uzsvērts, ka debates turpināsies Saeimā, kad VARAM prezentēs savu ziņojumu komisijā.

Komitejas sēdes videoieraksts pieejams ŠEIT

Par izmaiņām pašvaldību sociālekonomiskajā situācijā un ATR rezultātiem
Par valsts budžeta dotāciju Eiropas Savienības fondu 2021.–2027. gada periodā
Par LPS un VARAM ikgadējām sarunām