Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības saņem solījumu panākt IIN proporcijas palielināšanu

Pašvaldībām ir nepieciešams nodrošināt pietiekamus finanšu līdzekļus to funkciju īstenošanai, un viens no risinājumiem ir palielināt tām pienākošos iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļu, 7.decembrī, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēdē uzsvēra jaunā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vadītāja Daiga Mieriņa.

D. Mieriņa LPS komitejas sēdes dalībniekus iepazīstināja ar galvenajiem jautājumiem, ko, esot jaunajā amatā, centīsies risināt. Viens no tiem ir valsts pārvaldes modernizācija, pēc iespējas mazinot birokrātiju, un darbu sākot nekavējoties, negaidot nākamās vēlēšanas. Vēl šogad Saeimas komisija plāno runāt par inventarizācijas lietu nesamērīgajiem termiņiem, tāpēc pašvaldības ir aicinātas apkopot to rīcībā esošo informāciju par Eiropas Savienības fondu apguvi.

Savukārt trešais jautājums, kas vistiešākā mērā ietekmē pašvaldības, ir administratīvi teritoriālās reformas pārskatīšana, vienlaikus veicot pētījumus par tās ietekmi uz atsevišķām jomām. Ka viens no pirmajiem pētījumiem būtu veicams par to, vai reforma ir sekmējusi vienādi kvalitatīvu pakalpojumu nodrošināšanu visās pašvaldībās.

Vaicāta par to, kā būtu veicama reģionu stiprināšana, Saeimas komisijas vadītāja atzina, ka plānošanas reģioni to pašreizējā statusā ir pierādījuši sevi kā darboties spējīgi, tomēr ir nepamatoti vājināta to darbība, nepiešķirot adekvātu finansējumu projektu īstenošanai.

Savukārt jautājumā par pašvaldību budžeta iespējām saistībā ar jauno Pašvaldību likumu, LPS padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča norādīja, ka LPS sarunās ar valdību kā viens no jautājumiem iezīmēts finansējuma nodrošināšana likumā ietvertajām pašvaldību funkcijām. Lai panāktu pēc iespējas labāku rezultātu, pašvaldībām ir jāsagatavo sava vīzija un aprēķini, cik daudz finansējuma būs nepieciešams.

LPS padomniece Sniedze Sproģe uzsvēra, ka pašvaldību budžeta jautājumā vispirms būtu jāsāk ar IIN proporcijas pārskatīšanu, palielinot pašvaldību budžetā ieskaitāmo daļu, kam piekrita arī D.Mieriņa, uzsverot, ka pašvaldībām ir jāatgriež atpakaļ tām noņemtā IIN daļa. Politiķe atzina, ka iestāsies par proporcijas pārskatīšanu, sākot ar 1-2% pievienošanu.

Noslēdzot sarunu ar jauno Saeimas komisijas vadītāju, LPS komitejas priekšsēdētāja vietniece Karīna Miķelsone atzina, ka ir sajusts atbalsts pašvaldībām aktuālo jautājumu risināšanā, kas izriet no D. Mieriņas ilggadējās pieredzes pašvaldībā. Viens no kopīgi skatāmajiem jautājumiem Saeimas komisijā būs Pašvaldību likums, vienojās LPS komitejas vadība un D.Mieriņa.

Jaunais Pašvaldību likums
Izmaiņas RAIM un Noteikumos