Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Tautsaimniecības komitejas sēde 17. janvārī (2018)

Lai labāk ielāgotu, atgādināsim, ka Tautsaimniecības komiteja agrāk saucās Tehnisko problēmu komiteja, bet tās sastāvs palicis iepriekšējais un uz pirmo sēdi šogad pulcējās 17. janvārī.

Sēdes darba kārtībā bija smagi jautājumi – par ceļiem, to stāvokli, uzturēšanu un finansējumu un sabiedriskā transporta pārvadājumiem. Komiteja uzklausīja Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktoru Tālivaldi Vectirānu, AS “Latvijas Valsts ceļi” valdes priekšsēdētāju Jāni Langi, VAS “Latvijas Autoceļu uzturētājs” (LAU) valdes locekli Vilni Vitkovski un SIA “Autotransporta direkcija” valdes priekšsēdētāju Kristiānu Godiņu.

Vispirms komitejas dalībnieki iepazinās ar informatīvo ziņojumu par valsts vietējo autoceļu izvērtējumu un iespējamiem risinājumiem. Šis ziņojums ir iesniegts valdībā un gaida termiņu noteikšanu risināmajiem uzdevumiem. Tautsaimniecības komitejā tika uzsvērts, ka autoceļu pētījumam jābūt sinhronizētam ar izglītības reformu un tam jābūt detalizētam, kā arī jāparedz tiesības LPS un pašvaldībām, izmantojot Latvijas autoceļu tīkla ģeotelpiskās plānošanas rīku, izvērtēt un vienoties par informatīvajā ziņojumā norādīto valsts vietējo autoceļu tīkla izvērtējuma rezultātā identificēto valsts vietējo autoceļu posmu 3984 km garumā pārvaldīšanas formas maiņu. LPS Tautsaimniecības komiteja veidos darba grupu, kurā būs komitejas priekšsēdētājs, komitejas padomnieks, LPS Izglītības komitejas padomniece un piecu plānošanas reģionu izvirzītie pārstāvji (politiķi), lai kopā mēģinātu vienkāršot procedūru valsts autoceļu pārņemšanā, sekotu līdzi iespējamajam valsts līdzfinansējumam valsts vietējo autoceļu pārņemšanā, sagatavotu ieteikumus valsts vietējo autoceļu nodošanai privātpersonām un vienotos par pašvaldībām nododamo autoceļu apjomu.

Par valsts vietējo autoceļu finansējumu 2018. gadā “Latvijas Valsts ceļu” valdes priekšsēdētājs J. Lange informēja, ka šogad valsts autoceļiem paredzēti apmēram 35 miljoni eiro, jo palielināsies akcīzes nodokļa ieņēmumi. Jau sastādīti valsts vietējo autoceļu saraksti, kur tiks veikta ceļu sakārtošana, un šie saraksti veidoti pēc četriem principiem: grants posmu sakārtošana apdzīvotās vietās; grants posmu sakārtošana apdzīvotās vietās, savienojot ar asfalta segumiem; iztrūkstošo grants posmu ceļu savietošana; dubultā ceļu virsmas apstrāde (120 km). Kopumā šogad paredzēts sakārtot valsts vietējos autoceļus 400 km garumā.

Raksturojot aktuālo situāciju Latvijas autoceļu uzturēšanā un darbības prioritāšu noteikšanu un rādot galīgi neiepriecinošas bildes no dzīves, LAU pārstāvis V.Vitkovskis aicināja ceļu lietotājus ziņot pa tālruni 80005555 un dalīties ar aktuālo informāciju, lai tā parādītos mobilajā aplikācijā Waze.

Noklausoties “Autotransporta direkcijas” valdes priekšsēdētāja K. Godiņa informāciju par sabiedriskā transporta pārvadājumu problemātiku, komiteja precizēja finanšu nepieciešamību 2018. gadā autobusu pārvadājumiem, kas ir 5,7 miljoni, un nenokārtotās saistības par 2017. gadu 2,9 miljonu eiro apmērā. Spēkā ir arī LPS un Ministru kabineta vienošanās un domstarpību protokolā ierakstītais.

Videoieraksts no komitejas pieejams šeit

 

Aino Salmiņš,

LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos
 

Pašvaldību viedoklis par esošo ceļu tīkla izvērtējumu
Autoceļu uzturēšanas aktualitātes un izaicinājumi
Reģionālā maršrutu tīkla pārskatīšana