Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Tautsaimniecības komitejas sēde 1. oktobrī (2019)

1. oktobrī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Tautsaimniecības komitejas sēdē piedalījās Konkurences padome (KP), lai skaidrotu grozījumus "Konkurences likumā", kas stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī. Grozījumu galvenais akcents - konkurences neitralitātes princips, kas skars arī kapitālsabiedsrības, kuru diinātājas vai dalībnieces ir pašvaldības. KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama uzsvēra, ka grozījumi neuzliks par pienākumu slēgt kādu kapitālsabiedrību, bet gan skurpolozāk izvērtēt tirgus nepilnības. Plaši tika diskutēts arī par "Valsts pārvaldes iekārtas likuma" 88. pantu. Plašāk zemāk pieejamajā prezentācijā. 

Pārmetumi pašvaldībām par konkurences kropļošanu izskanējuši vairākkārt, tāpēc LPS diskusijas kopā ar atbildīgājām institūcijām par šo jautājumu aktualizējusi jau vairākas reizes. Komitejas noslēgumā LPS un KP vienojās, ka arī šīs komitejas turpinājums būs vēl viena diskusija, šoreiz jau izbraukumā kādā pašvaldībā, lai problēmu apskatītu arī pratiski, ne tikai teorētiski. S.Ābrama aicināja arī pašvaldības uz aktīvāku sadarbību ar KP savu jautājumu risināšanā. "Lai, dibinot vai izvērtējot savu kapitālsabiedrību, varētu veikt ekonomisko izpēti un pamatojumu tirgus nepilnībai, visbiežāk pietiek ar konsultācijām ar padomi un pašvaldību administratīvo resursu, netērējot tam pašvaldības līdzekļus dārgu juristu algošanai," pauda KP priekšsēdētāja. 

LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos Andra Feldmane uzsvēra, ka vislielākais drauds mazajiem uzņēmējiem Latvijā ir arvien plašāk aktivākie lielie mazumtirdzniecības tīkli - gan veikali, gan degvielas uzpildes stacijas, kas nu jau savus veikalus plaši atver arī reģionos. "Tas ir vēl viens aspekts, par kuru mums plaši jādomā konkurences tiesību jautājumu aspektā un arī Nacionālā attīstības plāna kontekstā. Vietējā kapitāla mazie uzņēmēji, kuri lielākoties nodrošina nišas produktu, piemēram, ekoloģiskās pārtikas, ražošanu, ir spiesti nevis dzīvot, bet izdzīvot," uzsvēra A.Feldmane. Plašāk par viņas identificētajām problēmām šajā jautājumā prezentācijā, kas pieejama zemāk. 

Savukārt Pārresoru koordinācijas centra Attīstības plānošanas nodaļas konsultants Jānis Zvīgulis pateicās Latvijas Pašvaldību savienībai par aktīvo dalību un ierosinājumiem darba grupā, kura darbojās pie III. prioritātes "Uzņēmumu konkurētspēja, un materiālā labklājība" izstrādes. Minētā prioritāte ietver: 

  • Produktivitāte un inovācija;
  • Darbs un ienākumi;
  • Kapitāls un uzņēmējdarbības vide.

III. prioritātes galvenie mērķi apskatāmi zemāk pieejamajā prezentācijā. 

Komitejas videoieraksts pieejams šeit

 

Andra Feldmane, LPS. Identificētie riski un iespējas LPS diskusijā par konkurences tiesību piemērošanu
Konkurences padome. Publiskas personas līdzdalību kapitālsabiedrībās un konkurences neitralitāte
PKC. Nacionālais attīstības plāns 2021.-2027.gadam. III prioritāte