Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Tautsaimniecības komitejas sēde 18. decembrī (2019)

2019.gada 18.decembrī notika LPS Tautsaimniecības komitejas sēde, kurā izskatīja tādus jautājumus kā valsts civilās aizsardzības plāns un valsts visaptverošas aizsardzības sistēma.

Sēdes laikā Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks Ivars Nakurts informēja par Valsts civilās aizsardzības plānu. Viņš norādīja, ka VUGD šo plānu katru gadu aktualizēs valdības sēdē, pirmo reizi plāns veidots uz risku novērtējuma pamata. Plānā fiksēts iespējamo risku saraksts.

Nākamgad tiks izstrādāts scenārijs mācībām, kas notiks 2021.gadā,  Rūpniecisko avāriju riska novērtēšanas kārtība un riska samazināšanas pasākumi, paredzot izvērtēt dažāda veida iespējamo apdraudējumu, kas saistīti ar ķīmisko, bioloģisko, radiācijas kodoldrošības un sprādziena negadījumiem.

Komiteja atzīst, ka būtu  loģiski, ja ministriju  rīcības plāni tiktu iekļauti valsts civilās aizsardzības plānā, attiecīgi konkrētas katastrofas pārvaldīšanai. Tad valsts civilās aizsardzības plāns būtu ievērojami konkrētāks, jo pašlaik risku izvērtējums nav pietiekami konkrēts  

Tāpat riska kartēm būtu jāsatur katra apdraudējuma scenārijs un apdraudējuma iestāšanas varbūtība, kas var stipri atšķirties, tādējādi vienā kartē nav iespējams atspoguļot visu iespējamo scenāriju riska līmeni.

Komiteja vienojās  atbalstīt Valsts civilās aizsardzības plāna virzību, ja Valsts civilās aizsardzības plāna 3pielikumā “ZEMES NOGRUVUMS un 4. pielikumā “PALI, PLŪDI UN VĒJUZPLŪDI.” tiks izstrādātas  vadlīnijas, lai pašvaldībām būtu vieglāk  pieņemt saistošos noteikumus par plūdu apdraudēto teritoriju zemes izmantošanu un lietošanu.  Tāpat būtiski, lai no plāna pielikuma tiktu izslēgta pašvaldību atbildība par valsts materiālo rezervju nodrošinājumu.

Savukārt finanšu resursi bīstamo vielu radīto  draudu novēršanai piesaistāmi atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.131 “Rūpniecisko avāriju riska novērtēšanas kārtība un riska samazināšanas pasākumi” vai starpnozaru līgumiem.

 

Plašāka informācija:

Aino Salmiņš

LPS Padomnieks tautsaimniecības jautājumos

Tālrunis: +371-67226536

Mobilais t.: +371-29166924

e-pasts: aino.salmins@lps.lv

 

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja

Mobilais tālrunis: +371 26519920

E-pasts: liene.uzule@lps.lv

 

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBrux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba

VUGD - Valsts civilās aizsardzības plāns