Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS komitejā vienojas organizēt nozares sanāksmi, lai vienotos par enerrgoresursu tirgus neatkarību

Ņemot vērā pēdējā gadā novēroto energoresursu cenu pieaugumu un Krievijai uzliktās ekonomiskās sankcijas saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā, starp aktuālākajiem dienaskārtības jautājumiem ir energoresursu cenas, to turpmākais pieaugums un neatkarības veicināšana no Krievijas energoresursiem.

Latvijas Siltumapgādes uzņēmumu asociācijas prezidente Ina Bērziņa-Veita komitejas locekļus iepazīstināja ar aktuālo situāciju energoresursu tirgū, kādas ir komersantu bažas saistībā ar nākotni un kādi ir iespējamie risinājumi.

Saskaņā ar prognozēm, dabasgāzes cenām gaidāms vēl lielāks cenu pieaugums, kas aprīlī var sasniegt 250-300 eiro par megavatstundu. Situāciju vēl vairāk sarežģītu gāzes plūsmas slēgšana no Krievijas. Kā vienu no risinājumiem asociācijas prezidente rosina komersantiem jau šobrīd vienoties par dabasgāzes kopīgu iepirkumu par pašreizējām cenām, tādējādi veidojot krājumus.

Lai gan citam kurināmā veidam - šķeldai - nedraud fiziska "pazušana" Krievijai noteikto sankciju dēļ, tomēr patlaban ir grūti prognozēt, kāda būs tās cena tirgū, sēdē pauda Latvijas kokrūpniecības federācijas valdes loceklis Kristaps Klauss.

Komitejas locekļi vienojās par nepieciešamību jau tuvākajā laikā organizēt sanāksmi ar visām iesaistītajām pusēm, lai vienotos par konkrētiem un efektīviem soļiem, kā mazināt atkarību no Krievijas resursiem. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis komitejas locekļus informēja par  priekšlikumiem likumprojektam "Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likums" saistībā ar pašvaldību uzdevumiem, tostarp nodrošināšanu ar ārējām ugunsdzēsības ūdens apgādes vietām, situācijas sakārtošanu ar piekļuvi pie ēkām ar ugunsdzēsības transportu, kam mēdz traucēt privātais autotransports. Tāpat aktuāls jautājums ir par pašvaldību atbalstu brīvprātīgo ugunsdzēsēju vienībām.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir veicis pašvaldību aptauju, ar mērķi noskaidrot, vai pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumentos tiek paredzēta ugunsdzēsības ūdens ņemšanas vietu izbūve un piebraucami ceļi pie tiem. Lielākā daļa pašvaldību atbildējušas apstiprinoši. Savukāet attiecībā uz brīvprātīgo ugunsdzēsēju vienībām noskaidrots, ka pašvaldību redzeslokā patlaban ir 72 dažādas vienības, kam tiek sniegts atbalsts telpu uzturēšanai, tehnikas iegādei un tās uzturēšanai, kā arī citiem izdevumiem.

 

Brīvprātīgo ugunsdzēsēju darbība un attīstība Latvijā
LSUA - Siltumapgāde šodien un rīt