Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS komitejā plašas diskusijas par elektroenerģijas pieejamību un AER stratēģiju

Foto: Pixabay

Latvijas pašvaldību savienības Tautsaimniecības komitejas 21.septembra sēdē dalībniekiem tika sniegts plāšs ieskats elektroenerģijas tirgus tendencēs un iespējās izmantot atjaunojamos energoresursus kā alternatīvas tradicionālajiem elektroenerģijas avotiem. 

AS “Sadales tīkls" pārdošanas daļas vadītājs Uldis Mucenieks informēja, par elektroenerģijas tirgus cenu izmaiņām kopš 2014.gada, un saskaņā ar apkopoto informāciju, straujš cenu lēciens reģionā sākās 2021.gadā. Tas ietekmējis ne tikai Baltijas valstis, bet arī Skandināviju un Rietumeiropu.

Ņemot vērā, ka energoresursu cenu straujš pieaugums ir visā Eiropā, Eiropas Savienība plāno veikt intervences pasākumus, lai situāciju stabilizētu, tostarp ierobežot peļņu noteiktu kategoriju komersantiem un paplašināt atbalsta pasākumus. Tāpat komitejas dalībniekiem tika sniegta informācija par tirgus vidi Latvijā un piedāvājumu pieejamību.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvis Jānis Miķelsons iepazīstināja ar aktuālo elektroenerģijas pieejamību tirgos un par cenu līmeni reģionā, kā arī iespējām ietekmēt biržas.

Par uzņēmuma “Latvenergo” stratēģiju atjaunojamo energoresursu (AER) jomā informēja uzņēmuma pārstāvji. Izstrādājot AER stratēģiju, uzņēmuma eksperti izvērtējuši dažādus scenāriju un risinājumus dažādiem AER veidiem – saules enerģijai, sauszemes un jūras vējā enerģijai, ūdeņraža ražošanai un ģenerācijai, kā arī mazajām kompaktā tipa atomelektrostacijām.

Apskatot šos AER risinājumus, tika izvērtēti katra veida ieguvumi un trūkumi, kā arī to ierīkošanas izmaksas. Komitejas pārstāvjiem bija virkne jautājumu par vēja enerģijas parku veidošanu, nosacījumiem un iespējām.

 AS "Sadales tīkls" valdes loceklis, attīstības direktors Jānis Kirkovalds informēja par investīcijām elektroenerģijas tīklu modernizācijai, kur projekta kopējais finansējums ir 80 miljon eiro apmērā. Tāpat investīcijas tiek veiktas sadales transformatoru nomaiņai, to tehnisko zudumu novēršanai, ēku energoefektivitātes uzlabošanai, viedās elektroenerģijas uzskaites sistēmas ieviešanai un citām aktivitātēm, kas vērstas uz efektivitātes uzlabošanu.

J.Kirkovads dalījās informācijā par vienu no pēdējā laika aktuālajiem jautājumiem - izkliedētās ģenerācijas attīstību - elektrostaciju pieteikumu dinamiku, kur ievērojams pieaugums šajā gadā novērots saistībā ar mikroģeneratoru pieteikumiem - šogad jau 10 000 šādi pieteikumi (10 000 mājsaimniecību) , un tie saistīti ar saules enerģijas kolektoriem. Komitejas dalībnieki arīdzan tika informēti par situāciju un brīvo jaudu elektrostaciju apakšstacijās.

Savukārt ar jaunumiem AS “Sadales tīkls” darbībā  šajā gadā iepazīstināja uzņēmuma vecākais korporatīvo klientu attiecību vadītājs Aivars Slišāns. Saistībā ar jaudām mikroģenerācijai un elektrostacijām A. Slišāns uzsvēra, ka jaudu rezervācija neattiecas uz mikroģenerāciju jeb elektrības ražošanu pašpatēriņam ar jaudu līdz 11,1 kilovatam un visiem klientiem ir atļauts uzstādīt ģenerācijas iekārtas, kas paredz 0 eksportu. Tāpat mikroģenerācijas jomā ir ieviesta jauna norēķinu sistēma.

Komitejas sēdes ieraksts skatāms ŠEIT.

Nākamā Tautsaimniecības komitejas sēde plānota 26.oktobrī, uz kuru aicināti AS "Augstsprieguma tīkls" pārstāvji.

AS Latvenergo prezentācija
AS "Sadales tīkls" prezentācija