Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldībām neprognozē būtisku elektrības rēķinu pieaugumu AS "sadales tīkls" tarifu celšanas dēļ

Foto: Pixabay

AS "Sadales tīkls" neprognozē pašvaldībām ievērojamu elektroenerģijas rēķinu pieaugumu, ja sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinās uzņēmuma iesniegto jauno tarifu projektu, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Tautsaimniecības komitejas sēdē trešdien, 16.novembrī, informēja AS "Sadales tīkls" valdes locekle Baiba Priedīte.

Viņa skaidroja, ka uzņēmums tarifu nav paaugstinājis kopš 2016.gada, turklāt 2020.gadā bija fiksēta arī tarifa samazināšanās. Ņemot vērā, ka AS "Sadales tīkls" darbību šajā gadā prognozē ar zaudējumiem, nav iespējams vairs noturēt esošo tarifu. B. Priedīte vērsa uzmanību, ka AS "Sadales tīkls" tarifu ietekmē pārvades operatora tarifi un elektroenerģijas cena. Jaunais tarifa projekts paredz, ka sadales sistēmas operators pārvades operatoram maksās 140 miljonus eiro gadā līdzšinējo 70 miljonu eiro vietā. Šāds pieaugums saistīts ar AS "Augstsprieguma tīkls" iesniegto tarifu projektu, kas arīdzan tiek izskatīts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā.

Tomēr, tās pašvaldības, kuras pēdējo gadu laikā ir izvērtējušas savu pieslēgumu efektivitāti, būtisku rēķinu pieaugumu nejutīs. Savukārt vidēji rēķini pieaugs par 10-15%. B. Priedīte aicināja tās pašvaldības, kuras vēl nav izvērtējušas pieslēgumu efektivitāti, ar to nekavēties un izdarīt līdz jaunā tarifa spēkā stāšanās brīdim. Vienlaikus AS "Sadales tīkls" valdes locekle atgādināja, ka uzņēmuma noteiktais tarifs ir tikai viena no komponentēm, un jārēķinās, ka elektroenerģijas cena nākamgad vēl nesamazināsies.

Ņemot vērā, ka aprēķini un prognozes ir tikai provizoriski, plašāk par šo jautājumu plānots diskutēt un skaidrot LPS Tautsaimniecības komitejas sēdē 7.decembrī.

Saistībā ar izmaksu pieaugumu jaunu tarifu projektu izvērtēšanai iesniedzis arī AS "Augstsprieguma tīkls". Tarifu pārskatīšanu ietekmējušas izmaksas vairākās pozīcijās, tostarp par 66% pieaugusi elektroenerģijas cena, par 18% inflācija, 11% pieaugums fiksēts maksā par jaudas rezervēm, savukārt vēl 4% ir kapitālizmaksu pieaugums, skaidroja uzņēmuma valdes loceklis Arnis Daugulis.

Vienlaikus uzņēmums turpina jau 2019. gadā sākto sadarbības projektu ar Igauniju, Lietuvu un Poliju par pievienošanos kontinentālās Eiropas energoapgādes tīklam un desinhronizāciju no Krievijas un Baltkrievijas energoapgādes tīkla. Projekta noslēgums paredzēts 2025.gadā, taču AS "Augstsprieguma tīkls" ir izanalizējis arī iespējamos scenārijus, ja nepieciešama piespiedu desinhronizācija ātrāk par noteikto termiņu, un ir gatavs jebkurai situācijai.

Ņemot vērā elektroenerģijas cenu pieaugumu un arvien aktīvāku saules paneļu uzstādīšanu, uzņēmuma "Solar Surfers" pārstāvji Miķelis Visockis un Mārcis Dzenis komitejas dalībniekus informēja par saules paneļu sistēmas uzstādīšanas iespējām un priekšrocībām. Sēdes laikā tika sniegta informācija par provizoriskajām izmaksām, kvalitātes atšķirībām un citiem būtiskiem faktoriem, izvēloties saules paneļus.

Savukārt SIA "Mesh Energopārvaldība" pārstāvji iepazīstināja ar CO2 mērīšanu izglītības iestādēs un sociālās aprūpes iestādēs, kā arī iespējām to turpmākai izmantošanai. Uzņēmums piedāvā alternatīvo apkures loku, kur iekārta reālā laikā analizē katras telpas temperatūru un pēc noteiktiem parametriem koriģē siltumnesēja temperatūru. Tāpat ir iespēja uzstādīt radiatoru regulatorus, kas nodrošina noteiktā siltuma režīma uzturēšanu ēkā, tostarp noteikt katrai telpai savu temperatūru. Kā uzsvēra uzņēmuma pārstāvji, ieviešot viedās sistēmas telpu apkurē, ir iespējams novērst telpu pārkurināšanu un nodrošināt telpu efektīvu vēdināšanu.

Saules paneļu sistēmu ceļvedis
CO2 mērītāji, to rādījumi un iespējas turpmākai izmantošanai