Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēde 7. februārī (2018)

7. februārī Pašvaldību savienības Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēde sākās ar medicīnai veltītiem jautājumiem, un pirmā runātāja bija Neatliekamā medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietniece neatliekamās medicīniskās palīdzības jautājumos Māra Dīriņa, kura pastāstīja par aktualitātēm dienesta darbībā un sadarbību ar pašvaldībām.

NMPD ierosinājumi sadarbībai ar pašvaldībām attiecas uz šādām jomām: cilvēkresursu piesaiste neatliekamās medicīniskās palīdzības pirmsslimnīcas etapā; informācijas apmaiņa par izsaukumiem pie pacientiem, kas neatliekamās medicīniskās palīdzības redzeslokā nonāk sociālu problēmu rezultātā; informācijas apmaiņa ar neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojuma sniedzējiem pašvaldību teritorijās (ģimenes ārsti, ārstu palīgi, māsas); pacienti alkohola reibumā – nepieciešamas atskurbtuves.

Par bērnu zobārstniecības pieejamību informēja Slimību profilakses un kontroles centra galvenais speciālists zobārstniecības aprūpes jautājumos Andis Paeglītis. Pagājušajā mācību gadā Latvijā veikts mutes veselības pētījums skolēniem ar mērķi noskaidrot dažādas zobu saslimšanas, kā arī izstrādāt rekomendācijas turpmākai veselības aprūpes plānošanai. Šogad Veselības ministrija īstenos programmu pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem par mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem, plānojot novadīt 1200 bezmaksas izglītojošu pasākumu visā Latvijā.

Krietni smagāku jautājumu komitejas dalībniekiem nācās risināt kopā ar Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktora vietnieci Ivitu Krastiņu, kura iepazīstināja ar adopcijas tendencēm Latvijā. Viņa cēla priekšā gan statistiku par adoptētajiem bērniem pērn un iepriekšējos gados, gan uzsvēra ārpusģimenes aprūpes un adopcijas pamatprincipus (katram bērnam ir tiesības uzaugt ģimenē; obligāti jānoskaidro bērna viedoklis; bāriņtiesas lēmumus vai faktisko rīcību var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā) un prioritātes (bērna atgriešanās bioloģiskajā ģimenē; ja nē – aizbildnim/audžuģimenei prioritāras tiesības bērnu adoptēt; ja nē – meklē adoptētājus Latvijā; ja nē – meklē adoptētājus ārvalstīs).

Komiteja arī apstiprināja LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas nolikumu.

Sēdes videoieraksts pieejams LPS interneta vietnē www.lps.lv, sadaļā “Tiešraides – Videoarhīvs” vai sekojot šai saitei.

Ilze Rudzīte,

LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos

Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošinājums
Mutes veselības veicināšana, zobārstniecības pieejamība bērniem
Adopcija