Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēde 4. septembrī (2019)

LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēde notika 4. septembrī un tika translēta tiešraidē (videoieraksts šeit).

Sēdē piedalījās Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece, LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Liene Kauliņa-Bandere un vecākā eksperte Rita Paršova. Viņas informēja par ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru darbības aktualitātēm.

Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri Latvijā darbojas nepilnu gadu. Labklājības ministrijā 2018. gadā tika reģistrēti 16 atbalsta centri, ko izveidojuši astoņi nodibinājumi vai biedrības. Pieci atbalsta centri atrodas Kurzemē, pa četriem – Rīgas plānošanas reģionā un Vidzemē, divi – Zemgalē un viens Latgalē (atbalsta centru saraksts pieejams LM interneta vietnē šeit un vietnē www.radigimeni.lv). Centri cenšas darboties mobili, lai atbalstu varētu sniegt pēc iespējas tuvāk ģimeņu dzīvesvietai.

Atbalsta centri nodrošina palīdzību un atbalstu audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm, piedāvā mācības audžuvecākiem un adoptētājiem, atbalsta grupas un psihologa konsultācijas. Centri noslēguši vienošanos ar gandrīz 600 audžuģimenēm, kurās ievietoti kopumā 1252 bērni; vēl 77 audžuģimenes ir tam gatavas. Palīdzēt var arī 15 krīzes ģimenes, no kurām 12 pagaidām ir brīvas un var uzņemt bērnus, ja tas ir nepieciešams. Deviņās audžuģimenēs ievietoti bērni ar funkcionāliem traucējumiem. Vēl citus statistikas datus uzzināsit LM prezentācijā šeit.

Pie šodienas un nākotnes izaicinājumiem LM speciālistes minēja bāriņtiesu darbības institucionālā modeļa maiņu, sociālo dienestu stiprināšanas nepieciešamību, ģimenes asistentu pakalpojuma aprobēšanu, atbalsta centru darbības pilnveidošanu, atbalsta palielināšanu aizbildņiem, atbalsta sniegšanu vardarbībā cietušajiem bērniem (projekts “Bērnu māja”), Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas (NPAIS) pilnveidošanu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas darbības pilnveidošanu un preventīvā darba nozīmības palielināšanu, lai no seku mazināšanas pārietu pie cēloņiem.

Komitejas dalībniekiem bija gan daudz jautājumu ministrijas pārstāvēm, gan arī ierosinājumi. Sarunas noslēgumā LPS aicināja ministriju padomāt par centru metodisko vadību.

LPS padomniece Ilze Rudzīte iepazīstināja ar aktualitātēm veselības un sociālajā jomā. Viņa informēja par bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveides darba grupu, kurā tiek izstrādātas sociālo dienestu un bāriņtiesu funkcijas, par darba grupu, kas strādā pie izmaiņām sociālo pakalpojumu samaksas kārtībā, un par Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas darba grupu, kas strādā pie šīs sistēmas pārveides jaunā platformā.

Nākamā komitejas sēde notiks 2. oktobrī Tukumā, un tā būs apvienotā komitejas un veselības un sociālo jautājumu tīkla sanāksme, kura tiek organizēta sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību sociālo dienestu vadītāju apvienību, tajā piedalīsies arī Labklājības ministrijas un Pārresoru koordinācijas centra pārstāvji.

Ilze Rudzīte,

LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos,

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri