Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēde 5. februārī (2020)

LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēdē 5. februārī komitejas vadītājs Guntis Libeks pirmajai deva vārdu Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā padomniecei Dainai Mežeckai, kura pastāstīja par ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmu “Valsts administrācija”. Šī programma, kas aptver Igauniju, Islandi, Lietuvu, Latviju, Norvēģiju, Zviedriju, Somiju, Dāniju, Olandi, Fēru salas un Grenlandi, jau 11. gadu aicina valsts un pašvaldību sektorā strādājošos pieteikt mobilitātes projektus. Programma sniedz iespēju organizēt mācību vizītes un pieredzes apmaiņas un sadarbības tīklu veidošanu, tādējādi stiprinot sadarbību starp ziemeļvalstu un Baltijas valsts un pašvaldību iestādēm visos administratīvajos līmeņos – valsts, novada, reģionālā un vietējā līmenī. Programma sedz līdz 60% no ceļa un uzturēšanās izmaksām, bet pieteikuma iesniedzējam jānodrošina līdzfinansējums vismaz 40% apmērā. Programmai var pieteikties valsts institūciju un pašvaldību darbinieki, iesniedzot individuālus vai grupu pieteikumus (2–8 personas grupā). Gadā ir tikai viena pieteikumu kārta, un to iesniegšanas termiņš ir 30. marts. Programmas apraksts un informācija pieejama vietnē www.norden.lv. Pieteikumi jāiesūta elektroniskajā pieteikšanās un atskaitīšanās portālā www.nb8grants.org.

Par izmaiņām specifiskā atbalsta mērķa 9.2.4.2. pasākuma “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei” 2. kārtas atlasē informēja Veselības ministrijas Investīciju un Eiropas Savienības fondu uzraudzības departamenta direktore Agnese Tomsone un Sabiedrības veselības veicināšanas projektu nodaļas vadītāja Kristīne Pavasare.

Slimību profilakses un kontroles centra Veselības veicināšanas vadības nodaļas vadītāja Maija Pauniņa un Slimību profilakses nodaļas vecākā veselības veicināšanas koordinētāja Sabīne Zemīte raksturoja Nacionālā veselīgo pašvaldību tīkla (NVPT) un Nacionālā veselību veicinošo skolu tīkla (NVVST) darbību. Šobrīd NVPT tīklā ir 113 pašvaldības, kurām tiek rīkotas regulāras tikšanās, dažādi semināri un pieredzes apmaiņas braucieni, sniegts atbalsts sabiedrības veselības veicināšanas programmu un darba plānu izstrādē, nodrošināta jaunākā informācija un materiāli par veselīgu dzīvesveidu un veselības veicināšanu. Savukārt Nacionālais veselību veicinošo skolu tīkls (NVVST) ir kustība, kas apvieno skolas un bērnudārzus, kuri veselības veicināšanu redz kā vienu no izglītības iestādes mērķiem. Pašlaik NVVST piedalās 100 izglītības iestādes. Tīkla dalībnieki tiek nodrošināti ar aktuālo informāciju un materiāliem (informatīvām pakotnēm, video, informatīviem izdevumiem, infografikām), tām tiek rīkoti semināri, apmācības un pieredzes apmaiņa, kā arī izglītojoši pasākumi. Šogad NVVST plāno tīkla koordinatoriem pieredzes apmaiņas braucienu, ikgadējo semināru, labās prakses un iniciatīvu konkursu, informatīvās pakotnes un ziņu lapas, bet tīkla dalības izglītības iestāžu skolēniem būs divi konkursi un vairāki izglītojoši pasākumi.

Komitejas sēdē uzstājās arī P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Izglītības daļas vadītāja Ilze Āboliņa, kura pašvaldībām cēla priekšā Latvijas Lielo slimnīcu asociācijas piedāvājumu – izglītojošo ciklu iedzīvotājiem “Ko es nepavaicāju ārstam jeb Ekselence arī zināšanās par slimībām un to ārstēšanu. Iespēja – satikties ar SPECIĀLISTU!”. Mediķi gatavi doties uz reģioniem un sniegt lekciju ciklu par cilvēku no piedzimšanas līdz aiziešanai – par veselīgu dzīvesveidu, slimībām un to profilaksi, slimību atpazīšanu, pašaprūpi un slimnieku aprūpi, komunikāciju ar ārstniecības personām, iedzīvotāju līdziesaisti ārstēšanas procesā un veselības aprūpes sistēmā.

Ja kāds no sēdē izskatītajiem jautājumiem jūs interesē sīkāk, skatiet prezentācijas zemāk!

Sēdes noslēgumā komitejas vadītājs atgādināja, ka katru gadu līdz 1. aprīlim Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses, tāpēc pirms tam ministrijas vienojas ar Latvijas Pašvaldību savienību par jautājumiem, kurus nepieciešams saskaņot, un to izskatīšanas termiņiem. Lūgums līdz 14. februārim iesūtīt jautājumus ikgadējām sarunām ar Veselības ministriju un Labklājības ministriju, rakstot uz e-pasta adresi Ilze.Rudzite@lps.lv.

Sēdes videoieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs” vai sekojot šai saitei.

Ilze Rudzīte,

LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma “Valsts administrācija” 2020
Izmaiņas SAM 9.2.4.2
Nacionālā veselīgo pašvaldību tīkla un Veselību veicinošo skolu tīkla aktualitātes un citas aktualitātes
Ko es nepavaicāju ārstam, jeb ekselence arī zināšanās par slimībām un to ārstēšanu