Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Uzsver pašvaldību lomu sociālo darbinieku atbalstīšanā un profesionalitātes pilnveidē

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēdē 12.oktobrī, izskatot jautājumus par aktualitātēm sociālā darba jomā, pašvaldības tika minētas kā viena no institūcijām, kam ir liela loma sociālo darbinieku atbalstīšanā un profesionalitātes pilnveidē.

Rīgas Stradiņa universitātes Labklājības un sociālā darba katedras vadītāja Lolita Vilka un prakses vadītāja Dagnija Staķe iepazīstināja sēdes dalībniekus ar studiju iespējām sociālajiem darbiniekiem, tostarp izaicinājumiem, kas saistīti ar jauniem profesijas standartiem. Kā galvenie darba devēji tika minēti pašvaldības, kam vienlaikus ir liela loma atbalsta sniegšanā sociālajiem darbiniekiem, kuri vēlas iegūt maģistra grādu  savā profesijā, kā arī ar apmaksātu prakses vietu nodrošināšanu jaunajiem speciālistiem.

Par situāciju ar valsts budžeta finansētām studijām sociālā darba jomā informēja Labklājības ministrijas valsts Sociālā darba un sociālās palīdzības politikas departamenta direktore Ilze Skrodele – Dubrovska, ESF projekta “Profesionāla sociālā darba attīstība pašvaldībās” vecākā eksperte Liesma Ose. Kopš 2019.gada Labklājības ministrija cieši sadarbojas ar Izglītības un zinātnes ministriju, un ir panākts no valsts budžeta finansētu studiju pieaugums sociālā darba pamastudiju programmā  - ja 2018.gadā bija pieejamas 76 studiju vietas, tad to skaits 2022.gadā palielinājies līdz 136 vietām. Kā uzsvēra  Liesma Ose, šāds budžeta vietu skaita palielinājums apliecina, ka valstij rūp sociālo darbinieku profesionālās kvalifikācijas paaugstināšana, apzinoties, ka ne visi esošie vai topošie sociālie darbinieki spēj segt studiju maksu, kas ir no 2200 līdz 2500 eiro gadā.

Ar aktualitātēm sociālajā jomā, tostarp minimālā ienākumu līmeņa sliekšņa ikgadējo paaugstināšanu, pensiju indeksāciju un sociālajām garantijām alternatīvajā ģimenes aprūpē un vairākām Labklājības ministrijas iniciatīvām sociālajā jomā informēja ministrijas valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite. Viena no iniciatīvām, ko plānots ieviest no 2023.gada 1.septembra, ir jaundzimušā pūriņa piešķišana jaunajiem vecākiem. Pūriņa vērtība plānota 425 eiro apmērā, un šāda prakse tiks īstenota, pārņemot Somijas pieredzi.

Nākamajā Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēdē plānota tikšanās ar jauno veselības ministru, ja Saeima jau būs apstiprinājusi jaunā Ministru kabineta sastāvu.

 

Prioritārie pasākumi labklājības nozarē 2023
Sociālās palīdzības organizatoru kompetences un tām atbilstoša izglītība: ko nepieciešams mainīt?