Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu

Šajā sadaļā atrodama informācija par aktualitātēm jaunatnes jomā – jaunumi, notikumi, apmācības, semināri, videokonferences, projekti, kas attiecas vai varētu būt interesanti pašvaldībām un pašvaldībās strādājošajiem jaunatnes lietu speciālistiem/jaunatnes darbiniekiem.

Iepriekšējais
Nākamais

Erudīcijas spēle “UNESCO viktorīna”

Atzīmējot Konvencijas par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību 50. gadadienu, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija ikvienam interesentam dāvina erudīcijas spēli “UNESCO viktorīna”, rosinot izzināt kultūras un dabas mantojumu pasaulē un Latvijā.

“Sagaidot Latvijas valsts dibināšanas gadadienu, esam aicināti atcerēties, ka kultūras mantojums ir gan tas, par kura aizsardzību un saglabāšanu mums jāgādā, gan tas, kurš palīdz pārvarēt pārbaudījumus, atjaunot iekšējo mieru un izturētspēju,” pauž UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību, kas tika pieņemta 1972. gada 16. novembrī, ir viens no svarīgākajiem kultūras un dabas mantojuma stūrakmeņiem, kas palīdz apzināt un sargāt vēsturiski, mākslinieciski un zinātniski nozīmīgākās vietas pasaulē.

Erudīcijas spēlē ikviens interesents ir aicināts pārbaudīt savas zināšanas par Konvenciju, kā arī kultūras un dabas mantojuma vietām Latvijā un pasaulē, kas ir iekļautas Pasaules mantojuma sarakstā un Latvijas nacionālajā sarakstā. Viktorīnā ir iekļauti 50 jautājumi ar četriem atbilžu variantiem – pa desmit tematiskiem jautājumiem piecās kārtās.

“Būt erudītam nozīmē izmantot to meklētājprogrammu, kas ir nevis datora ekrānā, bet paša galvā, turklāt tā ir pieejama daudz ātrāk. Taču, lai tā varētu darīt, ir vērts interesēties arī par to, kas ir ārpus paša interešu loka un ārpus savas komforta zonas,” teic UNESCO nedēļā 2022 notikušās tiešsaistes erudīcijas spēles “UNESCO viktorīna” laureāte, Latvijas erudītu līgas vadītāja un pedagoģe Anita Zaļaiskalne, kura savu erudīciju rūda iedziļinoties ikdienas notikumos, ceļojumos, grāmatās.

Gatavojoties erudīcijas spēlei, ieteicams iepazīties ar noderīgu informāciju par Konvencijas par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību un par UNESCO Pasaules mantojuma vietām ŠEIT. UNESCO veidotais Pasaules mantojuma saraksts apkopo pasaulē vēsturiski, mākslinieciski un zinātniski nozīmīgākās kultūras un dabas mantojuma vietas. Latvija var lepoties, ka tajā iekļauts Rīgas vēsturiskais centrs, novērtējot tā viduslaiku un vēlāko laiku pilsētbūvniecisko struktūru, koka arhitektūru un izcilos jūgendstila paraugus. Kā arī izcilās ģeodēzisko uzmērījumu sistēmas „Strūves ģeodēziskais loks” divi punkti Jēkabpilī un Sestukalnā. Izcilas kultūras un dabas vērtības atrodamas arī UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā – Grobiņas arheoloģiskais ansamblis, Kuldīga/Goldingena Kurzemē, Daugavas loki un Rundāles pils apbūves ansamblis ar dārzu un meža parku. Plašāk par to ir iespējams uzzināt ŠEIT.

UNESCO erudīcijas spēles jautājumi tapuši sadarbībā ar UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un Latvijas nacionālajā sarakstā iekļauto mantojuma vietu pārvaldniekiem – Rīgas domi, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūru, Kuldīgas, Dienvidkurzemes, Augšdaugavas un Krāslavas novada pašvaldībām, Latvijas Zinātņu akadēmiju un  Rundāles pils muzeju.

Erudīcijas spēli “UNESCO viktorīna” izveidojusi UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar erudīcijas spēļu rīkotāju “Lielā viktorīna”.

Erudīcijas spēles “UNESCO viktorīna” jautājumi lejuplādei pieejami ŠEIT

UNESCO viktorīna 2022