Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Videotiešraide par IT risinājumiem pašvaldībām

2016.gada 7 decembrī notika LPS vidotiešraide par šādiem jautājumiem:

  • Par Pašvaldību vienotās informācijas analītiskās atbalsta sistēmas (PVIAAS) koncepciju (Madona);
  • Par atvērto datu portāla risinājumu (Microsoft).

Citāts no PVIAAS koncepcijas - "Pašvaldību līmenī ir uzkrāti milzīgi datu apjomi, kas glabājas dažādu failu formātos kā teritoriālās plānošanas, attīstības plāni, teksta dokumenti u.c. Tomēr esošie informācijas resursi ir neviendabīgas datu noliktavas, kas atšķiras pēc nesēja tipa, informācijas rakstura, funkcionālās nozīmes, resoru piederības un īpašuma formas. Tie parasti nav sasaistīti ar vienotu pārvaldi, nav iespējams vienlaicīga dažādu datu analīze no dažādām glabāšanas vietām un operatīva informācijas apmaiņa starp tām. Bieži vien nav izpildīta esošo datu piesaiste pie telpiskām koordinātēm un to izvietojums uz kartogrāfiskā pamata. Tas viss apgrūtina praktisko datu izmantošanu pašvaldību administrācijām, jo īpaši risinot operatīvus uzdevumus".

Madonas novada pašvaldības priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters un IT nodaļas vadītājs Edgars Veips demonstrēja risinājumu kā ātri un efektīvi pašvaldībā uzkrāto informāciju attēlot uz kartes, ātri atlasīt nepieciešamos analītikas datus par pašvaldību funkcijām u.t.t. Detalizētāk par risinājumu skatieties video ierakstā un pievienotajā prezentācijā. Bija daudz jautājumu, bet palika arī daudz neskaidrību. Galvenokārt jau par risinājuma ieviešanu - lai neveidotos vēl viens produkts, kurš dublētu jau kāda esošu funkcionalitāti, par izmaksām ieviešanā un uzturēšanā, par atbalstu un konsultācijām u.t.t.

Tiešraides dalībnieki tika aicināti izteikt savu viedokli balsjot, aizpildot nelielu aptaujas anketu. Rezultātus, 2 stundas pēc tiešraides beigām, varat redzēt pievienotajā attēlā. Piedāvājums ir interesants, bet pietrūkst informācijas par praktiskiem ieviešanas un uzturēšanas darbiem, būtu vērts izmēģināt kā tas konkrēti darbojas manā pašvaldībā un tad lemt par ieviešanu. Tāds īsumā varētu būs kopsavilkums par aptaujas rezultātiem.

Vienojāmies, ka koncepcijai un tehniskam risinājumam būtu jāveic "revīzija" un jāatjaunina atbilstoši šodienas prasībām, lai pēc tam to varētu piedāvāt pašvaldībām jau kā gatavu produktu izmantošanai. Cerams, ka šis darbs varēs notiks kādā no pašvaldību ERAF projektu aktivitātēm.

 

Atvērtie dati. Publiskās pārvaldes datu pieejamība atvērtā veidā ir viens no e-pārvaldes politikas pamatprincipiem 2014. - 2020. gada attīstības plānošanas periodā. Arī pašvaldībās ir ļoti daudz informācijas, kas ir klasificējama kā atvērtie dati un ir nododama publiskai izmantošanai strukturētā veidā. Vienu no atvērto datu sagatavošanas un izplatīšanas platformām demonstrēja uzņēmuma Microsoft pārstāvji.

Ļoti interesanta prezentācija par jau gatavu sistēmu kā ātri ieviest pašvaldībā atvērto datu portālu. Risinājums ietver sevī gan atvērot datu portālu, gan mobilo lietotni. Viss ir izveidots pietiekami ērti, lai datu publicēšanu varētu veikt arī darbinieki bez speciālām IT zināšanām. Kā piemēru iespējams apskatīt Zagrebas (Horvātija) atvērto datu portālu. Microsoft piedāvāja iespēju izveidot testa vidi, lai saprastu kā darbojas risinājums, ja kādam ir interese par šādu iespēju, lūgums atsūtīt epastu uz adresi guntars.krasovskis@lps.lv.

Pie tēmas par atvērtajiem datiem noteikti vēl atgriezīsimies, jo pašvaldībās jau šobrīd ir izveidoti savi risinājumi, piemēram Rīgai, ERAF projektos arī tiek plānota valsts atvērto datu portāla izveide, kur būšot iespēja publicēt savus datus arī pašvaldībām.

Paldies visiem tiešraides skatītājiem, kas bija pieslēgušies kopskaitā no 98 IP adresēm.

 

Pašvaldību vienotās informācijas analītiskās atbalsta sistēmas (PVIAAS) koncepcija (Madona)
PVIAAS prezentācija
Microsoft - atvērtā datu portāla piedāvājums