Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Uzsver pašvaldību lomu ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanā

Reģionu komitejas Pilsoniskuma, pārvaldības, institucionālo lietu un ārlietu (CIVEX) komisijas sanāksmē, kas 6. aprīlī notika Briselē, diskutēja par ilgtspējīgu attīstību ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu kontekstā, tos sasaistot ar kohēzijas fondu instrumentu programmu, Junkera plānu un stratēģiju „Eiropa 2020”.

ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķi pieņemti 2015. gada nogalē. Tie noteikti, lai nodrošinātu ikvienas valsts un pasaules labklājību, mazinātu iedzīvotāju nabadzību, vairotu vienlīdzību un sniegtu izglītības iespējas cilvēkiem visā pasaulē. Ilgtspējīgas attīstības mērķi ir īstenojami līdz 2030. gadam, un pašvaldības, kas ir iedzīvotājiem vistuvākais līmenis, aicinātas tos sasaistīt ar vietējo kopienu mērķiem, akcentējot būtiskākos savās kopienās.

Atzinuma sagatavotājs, Itālijas delegācijas pārstāvis Franko Jakops (Franco Iacop) kā pašvaldībām svarīgākos atzinis 10. un 11. mērķi, kas vērsti uz nevienlīdzības mazināšanu un ilgtspējīgu pilsētu un kopienu veicināšanu. Lai gan tieši šo mērķu kontekstā pašvaldības pilda savas pamatfunkcijas, tomēr arī pārējie 15 mērķi ir būtiski iedzīvotāju dzīvē un sociālekonomiskajā attīstībā. Tā, piemēram, diskusijā par mērķu saikni ar ilgtspējīgu attīstību un nabadzības apkarošanu Latvijas delegācijas pārstāvis, Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents uzsvēra, ka pieejai profilaktiskajai veselības aprūpei būtu jābūt visām iedzīvotāju grupām, kas pakļautas nabadzības un sociālās atstumtības riskam, ne tikai vecāka gadagājuma cilvēkiem un migrantiem, kā to sākotnēji bija piedāvājis atzinuma sagatavotājs.

Būtiski, ka Eiropas Komisijas pārstāvis Patriks van Brige (Patrick van Bruge) akcentēja pašvaldību lomu Ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanā: „Visi Ilgtspējīgas attīstības mērķi ir tieši vai netieši saistīti ar vietējām un reģionālajām pašvaldībām. Lai tos veiksmīgi īstenotu, mēs aicinām pašvaldības mērķus ietvert savās darbakārtībās!” Runājot par tālāko darbu, van Brige atklāja, ka Ilgtspējīgas attīstības mērķus iekļaus Eiropas Komisijas prioritātēs. Tāpat atsauci uz mērķu ietveršanu ilgtspējīgākā Eiropas Savienības attīstībā pēc 2020. gada atradīsim arī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) paziņojumā par stāvokli Eiropas Savienībā, kas gaidāms šā gada septembrī.

Vairāku Eiropas Savienības dalībvalstu pašvaldību asociācijas un pašvaldības jau īsteno dažādas aktivitātes, lai veicinātu iedzīvotāju izpratni par Ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Latvijas Pašvaldību savienība jau rakstījusi par saviem īstenotajiem diskusiju semināriem Jelgavā un Kuldīgā, kas notikuši Eiropas Komisijas līdzfinansētā projekta „Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs” ietvaros. Tāpat Latvijas Pašvaldību savienībai 5. aprīlī bija iespēja piedalīties Eiropas vietējo un reģionālo pašvaldību padomes Itālijas nodaļas (AICCRE) rīkotajā seminārā un iepazīstināt Itālijas Abruco reģiona pašvaldību pārstāvjus ar savām īstenotajām aktivitātēm Ilgtspējīgas attīstības mērķu skaidrošanā.

Ar atzinumu „Turpmākie pasākumi ilgtspējīgai Eiropas nākotnei. Eiropas rīcība ilgtspējības jomā” var iepazīties Reģionu komitejas mājas lapā. Atzinumu plānots apstiprināt 12. – 13. jūlija Reģionu komitejas plenārsesijā.

 

Agita Kaupuža,

LPS pārstāvniecības Briselē vadītāja