Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

RK diskutē par kultūras mantojuma ietekmi pašvaldību attīstībā

21. februārī Briselē (Beļģija) Eiropas Reģionu komitejas (RK) Sociālās politikas, izglītības, nodarbinātības, pētniecības un kultūras komisijas sanāksmē diskusijā par atzinumu “Kultūras mantojums kā stratēģisks resurss saliedētākiem un ilgtspējīgākiem reģioniem” no Latvijas delegācijas RK piedalījās Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere un Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

Atzinumu par Eiropas kultūras mantojuma tēmu pieprasījusi sagatavot ES Padomes prezidentvalsts Bulgārija, uzskatot kultūras mantojumu par galveno faktoru starpkultūru dialoga paplašināšanā un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā, īpaši vietējā un reģionālā līmenī.

Jaunpils un Rundāles novadi var lepoties ar tādiem kultūras mantojuma objektiem kā pilis, muižas un baznīcas, un abu pašvaldību vadītāji uzsvēra arī kultūras mantojuma ekonomisko ietekmi uz pašvaldību. Tai pat laikā, ja prioritāte vairs nav tikai objekta saglabāšana, bet jau kultūras institūciju darbība un attīstība, tad tam publisko fondu līdzekļi diemžēl nav pieejami. “Ieguldīto kapitālu ļoti lēni var atpelnīt, jo ir mazs apgrozījums. Nav arī viegli atrast speciālistus, kas šajā jomā darbotos. Apsveicama doma būtu īpaši izveidota stratēģija attiecībā uz kultūras mantojumu, bet neatbildēts paliek jautājums par līdzekļiem stratēģijas aktivitāšu īstenošanai,” norādīja Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

Arī Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere atzīst, ka ieguldījumi kultūras mantojuma objektu attīstībā un izpētē ir dārgi, taču, īstenojot dažādus pasākumus iedzīvotājiem, kas ļautu atpelnīt ieguldīto, jāņem vērā iedzīvotāju pirktspēja. Gintere tāpat pastāstīja, ka Jaunpilī kultūras un tūrisma jomas speciālisti patlaban strādā pie tāda tūrisma piedāvājuma sagatavošanas, kas tūristiem piedāvātu iespēju uzkavēties pašvaldībā ilgāk par vienu dienu, ne tikai apskatot dažādus apskates objektus, bet arī nakšņot pilī un baudīt maltītes vietējās kafejnīcās.

RK atzinumu plānots pieņemt RK plenārsesijā 16. – 17. maijā, un tas tiks iekļauts debatēs Izglītības, jaunatnes, kultūras un sporta padomes sanāksmē 22. – 23. maijā.