Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

EK: kohēzijas politikas nākotne ir politisks lēmums, ne tikai budžeta jautājums

“Tā ir politiska diskusija, nevis tikai budžeta jautājums – kādu Eiropu vēlamies un vai domājam, ka Eiropas politikai joprojām jārisina reģionālās atšķirības. Iedzīvotāji par šīm atšķirībām paudīs viedokli pie vēlēšanu urnām,” 27. februārī Briselē (Beļģija) Eiropas Reģionu komitejas (RK) Teritoriālās kohēzijas politikas komisijas sanāksmē notikušajā diskusijā par Eiropas Savienības daudzgadu finanšu shēmu pēc 2020. gada norādīja par Eiropas Savienības reģionālo politiku atbildīgās komisāres Korinas Krecu (Corina Creţu) kabineta vadītājs Nikola de Mihelis (Nicola De Michelis).

De Mihelis, atsaucoties uz Eiropas Komisijas 14. februārī publicēto paziņojumu “Jauna, moderna Daudzgadu finanšu shēma Eiropas Savienībai, kas efektīvi sasniedz tās prioritātes pēc 2020. gada”, tāpat atgādināja, ka kohēzijas politikas mērķis ir atbalstīt un papildināt vienoto tirgu: “Atbalstīt teritorijas visā Eiropā, lai tās kļūtu konkurētspējīgākas – šis mērķis nav mainījies. Mums sākumā jāvienojas par prioritātēm un tad par to, kā tās sasniegt, jo kohēzijas politika finansē tās pašas Eiropas Savienības prioritātes. Viena prioritāte būtu atbalstīt reģionus un pilsoņus, kuri citādi nonāktu ļoti nekonkurētspējīgā vidē.” Vienlaikus Eiropas Komisijas pārstāvis arī norādīja uz nepieciešamību kohēzijas politiku modernizēt.

Latvijas delegācijas RK loceklis, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš pauda nostāju, ka kohēzijas politikai jākoncentrējas tikai uz nabadzīgākajām valstīm: “Pievienojos paustajam, ka tauta savu vērtējumu paudīs vēlēšanās. Svarīgi arī kohēzijas politiku modernizēt, lai Brisele asociētos nevis ar sarežģītiem regulējumiem, bet ar palīdzību, kas nepieciešama, lai uzlabotu dzīves līmeni.”

LPS jau rakstīja, ka februāra sākumā LPS pievienojusies “Kohēzijas aliansei”, lai labāk pārstāvētu Latvijas pašvaldību intereses un viedokli Eiropas līmenī. Eiropas Komisija varētu nākt klajā ar priekšlikumu par Daudzgadu finanšu shēmu pēc 2020. gada šā gada 2. maijā.

Reģionu komitejas Teritoriālās kohēzijas politikas komisijas (COTER) sanāksmē no Latvijas delegācijas piedalījās Jēkabpils pilsētas domes deputāts Leonīds Salcevičs, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais un Ventspils pilsētas domes priekšs. 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš. Ar COTER sanāksmes darba kārtību un dokumentiem var iepazīties RK mājas lapā.