Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Junkers: jādara vairāk, lai tuvinātu Austrumeiropu un Rietumeiropu

Foto: Eiropas Parlaments

 

12. septembrī izskanējušo ikgadēju runu par stāvokli Eiropas Savienībā Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers veltījis Eiropas suverenitātei un solidaritātei, izsakot vēlmi visiem darīt vairāk, lai beidzot tuvinātu Austrumeiropu un Rietumeiropu.

“Pienācis laiks beigt nožēlojamo sadalītās Eiropas uzvedumu. Mūsu kontinents un tie, kas izbeiguši Auksto karu, ir pelnījuši ko labāku,” uzsvēra Junkers, tēlaini piebilstot, ka spēcīga un vienota Eiropa ļaus dalībvalstīm sasniegt zvaigznes. “Diemžēl arī šajā runā netika pieminēts vietējais un reģionālais līmenis. Junkera pausto, ka “vienoti mēs varam sasniegt vairāk”, jāattiecina jau, sākot no pašvaldību līmeņa, kas ir vistuvāk iedzīvotājiem. Pašvaldību vēlmes un vajadzības noteikti jāņem vērā, lai veidotu vienotu un spēcīgu gan valsti, gan Eiropas Savienību,” Junkera runu vērtēja Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītāja vietnieks Gints Kaminskis.

Junkera aicinājumu vienot Eiropu pozitīvi novērtēja Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā aizstājējs Gunārs Ansiņš, atgādinot, ka, lai arī esam vienoti, tomēr esam dažādi. “Mūsu pašvaldību vajadzības, attīstības līmeņi un tradīcijas ir atšķirīgas. Daži no mums ir tālu priekšā citiem un jau sasniedz tādus mērķus, par kādiem citi var tikai sapņot. Eiropas Savienības reģionālās politikas un tās mērķu veidošanā vairāk jāiesaista pašvaldības,” uzsvēra Ansiņš.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs savā runā uzsvēra arī nepieciešamību spēcināt Eiropu, apvienojot tās politisko, ekonomisko un militāro varenību: “Par spīti lielai pretestībai, es jau 2014. gadā aizdegos ar ideju par Eiropas aizsardzību. Un tādēļ es nākamajos mēnešos dienu un nakti turpināšu darbu, lai Eiropas Aizsardzības fonds un Pastāvīga strukturēta sadarbība aizsardzības jomā darbotos pilnībā. Atļaujiet man precizēt vienu lietu: mēs nemilitarizēsim Eiropas Savienību. Tas, ko vēlamies, ir kļūt autonomākiem un sekot līdzi mūsu globālajiem pienākumiem.” Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā loceklis un atzinuma “Priekšlikums par Eiropas Aizsardzības fondu” autors Dainis Turlais, lūgts komentēt Junkera izteikumus par drošības jomu, norādīja, ka Eiropas Savienības drošība nav visu tās dalībvalstu aizsardzības potenciālu vienkārša matemātiska summa. “Plānotie ieguldījumi militārās rūpniecības un zinātnes attīstībā nevar būt tikai Eiropas Savienības uzņēmumos ražoto ieroču un bruņojuma konkurētspējas celšanai pasaules tirgos. Ieročus ražo un iepērk armijai – Eiropas Savienības armijai. Savukārt armija sākas ne ar ieročiem, ne karavīriem, bet ar pavēlniecību. Par to derētu padomāt rūpīgi, gatavojot nākotnes plānus un veidojot Eiropas Drošības savienību,” uzsvēra Turlais.

Ar Junkera runu varat iepazīties Eiropas Komisijas mājaslapā.