Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Andris Jaunsleinis: fiskālā decentralizācija ir visu Austrumu partnerības valstu prioritāte

24. septembrī Kijevā, Ukrainā, Austrumu partnerības reģionālo un vietējo pašvaldību konferences (CORLEAP) ikgadējā sanāksmē apstiprināja Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītāja, CORLEAP Biroja locekļa Andra Jaunsleiņa sagatavoto atzinumu “Austrumu partnerības un Eiropas Savienības valstu pašvaldību bilaterālās sadarbības loma Austrumu partnerības valstu pašvaldību ilgtspējīgas attīstības veicināšanā”.

“Bilaterālās sadarbības apjoms un saturs jāpiemēro konkrētās Austrumu partnerības valsts vajadzībām. Taču fiskālajai decentralizācijai jābūt visu Austrumu partnerības valstu prioritātei. Tāpat visām Austrumu partnerības valstīm aktuāls ir pašvaldību apvienošanas jautājums. Tai ir gan pozitīvi rezultāti, gan negatīvas blaknes. Tāpēc Eiropas Savienības dalībvalstu pašvaldībām būtu svarīgi dalīties ar Austrumu partnerības valstu pašvaldībām ar labās prakses pieredzi, kā samazināt negatīvo seku ietekmi uz perifēriju,” ar galvenajiem secinājumiem dalījās Jaunsleinis.

Viņš tāpat uzsvēra pilsoniskās līdzdalības lomu bilaterālajā sadarbībā, iesaistot iedzīvotājus pašvaldību budžeta veidošanā. Jaunsleinis vērsa uzmanību arī uz decentralizētas sadarbības nozīmi, lai veicinātu vietējo un reģionālo pašvaldību kapacitāti.

Atzinuma “Austrumu partnerības un Eiropas Savienības valstu pašvaldību bilaterālās sadarbības loma Austrumu partnerības valstu pašvaldību ilgtspējīgas attīstības veicināšanā” tapšanā kā eksperts līdzdarbojās Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Māris Pūķis.

Ar atzinuma tekstu (angļu vai krievu valodā) varat iepazīties Reģionu komitejas mājaslapā.

CORLEAP ir politisks forums Eiropas Reģionu komitejas ietvaros, kas apvieno vietējos politiķus no Eiropas Savienības dalībvalstīm un sešām Austrumu partnerības valstīm. Tā ir vienīgā ES platforma, kas sniedz iespēju diskutēt par vietējo un reģionālo pašvaldību viedokli un interesēm Austrumu partnerības attīstības kontekstā.

25. septembrī Jaunsleinim bija iespēja arī piedalīties Eiropas Reģionu komitejas Ukrainas darba grupas sanāksmē, kas bija veltīta jautājumiem par pašvaldību sadraudzību un sadarbību starp Ukrainas un Eiropas Savienības dalībvalstu uzņēmējiem vietējās ekonomikas veicināšanai.