Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Starptautiskā pasākumā izskan Latvijas pašvaldību pieredze Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā

Foto: CEMR.

 

26. septembrī Briselē (Beļģija) Eiropas Vietējo pašvaldību un reģionu padomes (CEMR) retrītā Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretārei Mudītei Priedei bija gods vadīt Apvienoto nāciju organizācijas Ilgtspējīgas attīstības mērķiem veltītu darba grupu un dalīties Latvijas pašvaldību pieredzē par šo mērķu īstenošanu.

Esmu gandarīta, ka Latvijas Pašvaldību savienības un pašvaldību pieredze Apvienoto nāciju organizācijas Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā ir novērtēta un esam uzaicināti dalīties savā pieredzē starptautiskā līmenī,” ar prieku atzina Priede. “Latvijas Pašvaldību savienība jau vairākus gadus īsteno dažādas aktivitātes par Ilgtspējīgas attīstības mērķiem, lai gan informētu un diskutētu par šiem mērķiem ar pašvaldību, nevalstisko organizāciju, akadēmiskās vides un uzņēmēju pārstāvjiem, gan arī vairotu jauniešu un bērnu izpratni par Ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Šīs dienas darba grupa mums ir arī kā iespēja uzzināt par citu valstu pašvaldību pārstāvju idejām dažādu aktivitāšu īstenošanā un domāt par jauniem, kopīgiem pasākumiem starptautiskā mērogā.”

Darba grupā Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanas pieredzē dalījās starptautiskās organizācijas “Apvienotās Pilsētas un vietējās pašvaldības” (UCLG) pētniecības un inteliģences direktors Edgardo Bilskis (Edgardo Bilsky), uzsverot, ka Ilgtspējīgas attīstības mērķi nav nekas jauns, pašvaldības šīs aktivitātes īsteno jau ikdienā. “Ilgtspējīgas attīstības mērķi ir iespēja diskutēt citā līmenī, kā mērķus sasniegt vēl vairāk un labāk. Tāpēc pašvaldībām jāpierāda, ka tās jau veiksmīgi īsteno Ilgtspējīgas attīstības mērķus ikdienā. Uzlabojot dialogu starp dažādiem pārvaldes līmeņiem, mums jāpierāda, ka mērķu efektīvākai īstenošanai pašvaldībām nepieciešams vairāk resursu,” norādīja Bilskis.

Pašvaldību lomu Ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā uzsvēra arī Apvienoto Nāciju Organizācijas Attīstības programmas ART Iniciatīvas starptautiskais koordinators Johanness Krasnicers (Johannes Krasnitzer): “Ilgtspējīgas attīstības mērķi nav nekas jauns, tie jau aptver jautājumus, kas ietilpst pašvaldību pienākumos. Taču tā ir iespēja padarīt visus procesus demokrātiskākus. Tā, piemēram, arī fiskālā decentralizācija ir daļa no Ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Šos mērķus nesasniegs Apvienoto Nāciju Organizācija, bet gan valstis, to valdības.” Viņš norādīja, ka rvien vairāk valdību uztver Ilgtspējīgas attīstības mērķus nopietni, taču tas, kas patlaban pietrūkst visvairāk, ir augsta līmeņa politiska vadība.