Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Komisija rosina rūpēties par tīrākām jūrām un pludmalēm

27. septembrī Eiropas Reģionu komitejas Vides, klimata pārmaiņu un enerģētikas komisijā (ENVE) viens no skatītajiem atzinumiem bija arī par Latvijas pašvaldībām būtisko priekšlikumu direktīvai par konkrētu plastmasas izstrādājumu ietekmes uz vidi samazināšanu.

Eiropas Komisija sagatavotajā direktīvas projektā ierosina samazināt noteiktu plastmasas produktu ietekmi uz vidi. Piemēram, piedāvāti jauni noteikumi Eiropas Savienības dalībvalstīm par desmit vienreizlietojamiem plastmasas produktiem, kas visbiežāk atrodami Eiropas jūrās un pludmalēs, kā arī pazaudētiem un pamestiem zvejas rīkiem. Jūrā kopumā šāda plastmasa veido 70% no visa piedrazojuma.

Eiropas Komisija piedāvā aizliegt tādu izstrādājumu ražošanu, kuriem par pieņemamu cenu viegli pieejami aizstājēji, piemēram, plastmasas galda piederumi, šķīvji, salmiņi. Savukārt attiecībā uz plastmasas pudelēm tirgū būs atļauti tikai tāda plastmasas elementus saturoša vienreizlietojamā dzērienu tara, kurai vāciņa konstrukciju nav paredzēts atdalīt no korpusa. Dalībvalstīm būs pienākums līdz 2025. gadam savākt 90% vienreizlietojamo plastmasas dzērienu pudeļu, piemēram, izmantojot depozīta atmaksas shēmas.

Atzinuma sagatavotāja Sirpa Hertella, iepazīstinot vietējo un reģionālo pašvaldību politiķus ar sagatavoto atzinumu, uzsvēra, ka plastmasas izstrādājumu uzskaitīšana un aizliegšana nav pietiekami soļi. “Mēs uzskatām, ka Eiropas Komisijai jāpublicē visaptverošs ietekmes novērtējums, kurā secināts, kā ieteiktie risinājumi ietekmēs vidi un ekonomiku. Mēs tāpat aicinām Eiropas Komisiju palielināt direktīvas tvērumu un attiecināt direktīvas prasības ne tikai uz jūrām un jūras vidi, bet arī uz saldūdeni un seklajām jūrām.”

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītāja vietnieks Gints Kaminskis uzsvēra šādu pasākumu būtiskumu un stāstīja par “Piekrastes tīrrades” talkām Latvijas piekrastes novados šajā rudenī. Arī talkas dalībnieki šķiroja savāktos atkritumus, atsevišķi nodalot plastmasu un pārējos atrastos gružus.

Eiropas Komisija aicina šo priekšlikumu izskatīt steidzami, lai to varētu pieņemt jau pirms 2019. gada maija Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Ar atzinumu, ko plānots pieņemt 9.–10. oktobra Eiropas Reģionu komitejas plenārsesijā, var iepazīties šajā vietnē. Savukārt ar aprakstu par priekšlikumu direktīvai un dokumentiem var iepazīties Eiropas Komisijas mājaslapā.