Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Īstais brīdis pašvaldību sadarbībai ar Austrumu partnerības valstīm

10. oktobrī Briselē (Beļģija) Latvijas pašvaldību un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji piedalījās organizācijas “Platforma”, kura jau desmit gadus apvieno attīstības sadarbības jomā darbojošās Eiropas valstu pašvaldību asociācijas un pašvaldības, konferencē “Attīstības sadarbības 10 gadi”.

“Veiksmīgai attīstībai vajadzīga plašāka perspektīva, un pašvaldībām jāstrādā ārpus savām robežām, jāveido sadarbība ārzemēs. Nepieciešams atvērt durvis sadarbībai ar citām valstīm, lai mācītos un nodotu savu pieredzi. Mēs saprotam, ka pašvaldības attīstība ir divvirzienu process, kas balstās zināšanās un labajā praksē, kā arī zināšanu ieguvē un apmācībās,” konferences dalībniekus uzrunāja Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks. Viņa pārstāvētā pašvaldība sadarbojas ar divām Austrumu partnerības valstu pašvaldībām – Sorokas pašvaldību Moldovā un Hašuri pašvaldību Gruzijā. “Gruzijā mēs redzam reālus labās prakses pieredzes apmaiņas rezultātus – Hašuri pašvaldībā izremontēts bērnudārzs un skolas pēc Latvijas parauga. Bet, lai Gruzijas uzņēmēji un bērni redzētu, kas notiek Latvijā, ceļa izdevumi jāapmaksā Bauskas novada domei, Gruzijas pusei tādu līdzekļu nav,” stāstīja Jātnieks.

Latvijas pašvaldību pārstāvjiem un Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā delegācijai tāpat bija iespēja tikties ar Latvijas Republikas Pastāvīgās pārstāvniecības Eiropas Savienībā padomnieci Ievu Lapiņu un diskutēt par 20 Austrumu partnerības mērķpasākumiem 2020. gadam.  

Latvijas pašvaldību pārstāvji sarunā aicināja meklēt iespējas Ārlietu ministrijai rast lielāku atbalstu pašvaldību attīstības sadarbības aktivitātēm. Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents rosināja jo īpaši atbalstīt tās pašvaldības, kuras noslēgušas sadarbības līgumus ar Austrumu partnerības valstu pašvaldībām, lai vairāk varētu iesaistīt abu pušu iedzīvotājus un īstenot nākamos projektus.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis tāpat atklāja, ka pēdējā laikā arvien veiksmīgāk izveidojas sadarbība ar Centrālāzijas valsti Kirgizstānu: “Oktobra sākumā Latvijā mācību vizītē viesojās Kirgizstānas valsts pārvaldes un pašvaldību vadītāji, iepazīstoties ar labo praksi publiskajā pārvaldībā, valsts funkciju deleģēšanu pašvaldībām un to finansēšanas kārtību.  Lai attīstītu sadarbību ar pašvaldībām un stiprinātu Kirgizstānas Pašvaldību savienību, augusta beigās arī Latvijas Pašvaldību savienība noslēdza sadarbības līgumu.” Kaminskis tāpat norādīja, ka Azerbaidžānas pašvaldības izrādījušas lielu interesi par sadarbību uzņēmējdarbības jomā: “Veidojot kopuzņēmumus, ir pieejams tirgus ar Afganistānu, Irānu un Irāku. To mums būtu taktiski jāizvērtē.”

Uzņēmējdarbības aspektu bilaterālajā sadarbībā uzsvēra arī Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, daloties pieredzē par sadarbību ar Baltkrievijas pašvaldību dalījās: “Tagad ir īstais brīdis pievērst uzmanību pašvaldību sadarbībai. Cilvēkus Austrumu partnerības valstu pašvaldībās interesē, kas pie mums notiek. Tieši pašvaldības ar savu ieguldījumu, apmaiņas braucieniem ir tās, kas var veicināt blakus esošo valstu pieredzes apmaiņu. Baltkrievijā pilsētu attīstība patlaban ir ļoti ātra, piemēram, savos bērnudārzos un skolās viņi ievieš robotiku. Mums ir arī iespējas sadarboties kokapstrādē un metālapstrādē – ir ļoti daudzas lietas, ko varam darīt arī savā tautsaimniecībā un investīciju veicināšanā,” pastāstīja Vaivods.