Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Vietējās solidaritātes dienas: norises no Armēnijas līdz Latvijai

“Fiskālajai decentralizācijai jābūt visu Austrumu partnerības valstu prioritātei. Pieredzes apmaiņa starp Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu pašvaldībām ir spēcīgs veicinošs faktors, kas varētu uzlabot partnervalstu situāciju,” tā 12. novembrī Erevānā (Armēnijā) notikušajā forumā “Decentralizācija un vietējās ekonomikas attīstība” uzsvēra Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītājs Andris Jaunsleinis.

Forumu par vietējo demokrātiju un ekonomikas attīstību, kurā piedalījās pašvaldību, valdības un parlamenta pārstāvji no Austrumu partnerības un Eiropas Savienības valstīm, rīkoja Reģionu komitejas (RK) Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu Reģionālo un vietējo pašvaldību konference (CORLEAP), Armēnijas Republikas Teritoriālās administrācijas un attīstības ministrija un Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongress. Tā mērķis bija veicināt konstruktīvu dialogu par vietējās ekonomikas attīstību, kas ir viens no svarīgākajiem veidiem, kā veicināt vietējo un reģionālo pašvaldību ilgtspējīgu attīstību un mazināt teritoriālās atšķirības.

Jaunsleinim, kurš ir arī CORLEAP Biroja loceklis, bija iespēja vēlreiz uzsvērt sava nupat sagatavotā un septembrī apstiprinātā atzinuma “Austrumu partnerības un Eiropas Savienības valstu pašvaldību bilaterālās sadarbības loma Austrumu partnerības valstu pašvaldību ilgtspējīgas attīstības veicināšanā” galvenos secinājumus par ilgtspējīgas attīstības virzību Austrumu partnerības valstīs. “Galvenā problēma Austrumu partnerības valstīs ir centrālās valdības vēlme koncentrēt varu. Mums jāveicina sociālā ilgtspēja ar bilaterālās sadarbības starpniecību un savstarpēja izglītošanās, daloties labās prakses piemēros.” Viņš tāpat norādīja, ka bilaterālās sadarbības prioritārās jomas būtu jāsaskaņo ar partnervalstu valdību reformu plāniem. Tāpat arī bilaterālās sadarbības apmērs un saturs būtu jāpiemēro saskaņā ar katras konkrētās partnervalsts vajadzībām.

Austrumu partnerības tēmai veltītā foruma norise sakrīt ar laiku, kad Latvijā sākas Eiropas Vietējās solidaritātes dienas. No 12. līdz 18. novembrim Bauskas, Skrundas, Līvānu, Pārgaujas un Engures novadā pašvaldības sadarbībā ar to sadraudzības pašvaldībām no Gruzijas, Moldovas un Ukrainas kopīgi īsteno meistarklases, seminārus un zīmējumu konkursus. Šo dienu, kas vienlaikus notiek vairākās Eiropas valstīs, mērķis ir informēt par attīstības sadarbības un izglītības jautājumiem un aktīvāk iesaistīt iedzīvotājus attīstības sadarbības aktivitātēs. Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar vairākām Latvijas pašvaldībām Eiropas Vietējo solidaritātes dienu pasākumus īsteno jau trešo gadu.

Eiropas Vietējo solidaritātes dienu epicentrs Latvijā šoreiz ir Bauskas novads, kurā pieredzes apmaiņas vizītē ierodas sadarbības pašvaldību – Hašuri Gruzijā un Sorokas Moldovā – pārstāvji. Interesanti, ka kopā ar gruzīnu sadarbības partneriem atceļojuši arī Hašuri pašvaldības jauno mākslinieku darbi un ap 30 Bauskas novada pašvaldības bērnu zīmējumi, kuri cīnījušies par labāko darbu nomināciju Bauskas novada rīkotajā zīmējumu konkursā “Vienoti dažādībā: Latvija un Gruzija”. Latviešu un gruzīnu bērnu mākslas darbi šonedēļ apskatāmi Bauskas novada domē, savukārt Latvijas puses laureātu apbalvošana iecerēta 18. novembrī.

Vairāk par Eiropas Vietējās solidaritātes dienām lasiet šajā tīmekļa vietnē.