Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

EK pārdomu dokumentā par ilgtspējīgu Eiropu uzsvērta sadarbība ar pašvaldībām

“Apsveicams ir Eiropas Komisijas secinājums, ka Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanai vajadzīga efektīva ES, nacionālā, reģionālā un vietējā līmeņa sadarbība. Šobrīd jo īpaši atbildīgi jāstrādā, lai šāda sadarbība būtu veiksmīga arī Latvijā, kas nākotnē nestu pozitīvu rezultātu,” uzsvēra Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā (RK) vadītāja vietnieks Gints Kaminskis, vērtējot 14. februārī Briselē notikušajā Ekonomikas politikas komisijas sanāksmē skatīto Eiropas Komisijas pārdomu dokumentu “Ilgtspējīga Eiropa līdz 2030. gadam”.

Eiropas Komisijas pārdomu dokuments ir daļa no Eiropas Savienības apņemšanās sasniegt Apvienoto Nāciju Organizācijas Ilgtspējīgas attīstības mērķus. Tajā izklāstīti trīs scenāriji Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanai Eiropas Savienībā, lai patlaban rosinātu debates un beigās vienam vienotam scenārijam izvēlētos vairākus elementus no katra no trim piedāvātajiem. Piedāvātie scenāriji variējas no visaptverošas Eiropas Savienības stratēģijas dalībvalstīm, iekļaujot vietējās un reģionālās pašvaldības, līdz brīvprātīgai dalībvalstu iesaistei Ilgtspējīgas attīstības mērķu integrēšanā.

RK sadarbībā ar Lietuvas pašvaldību asociāciju un Druskininku pašvaldību 7. maijā Druskininkos (Lietuva) rīko konferenci “Ilgtspējīgas attīstības mērķi vietējās pašvaldībās: kā pilsētas un reģioni veicina ilgtspējīgu ekonomisko izaugsmi”. Novērtējot Latvijas pašvaldībās jau īstenotās Ilgtspējīgas attīstības mērķu teritorializācijas aktivitātes, konferencē ar labās prakses piemēriem aicināta dalīties arī Latvijas Pašvaldību savienība.

“Latvijas pašvaldību ilgtspējīgas attīstības stratēģijās atspoguļotas problēmas un pašvaldības izvēlētie instrumenti, kas netieši iekļauj  ANO mērķos paredzēto ekonomikas, sociālo un vides jautājumu  risināšanu katrā no pašvaldībām tai aktuālajā situācijā. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienība, iesaistot mūsu pašvaldības, pēdējo gadu laikā īstenojusi vairākus projektus sabiedrības informēšanai un izpratnes veidošanai par Ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanu un izaicinājumiem Latvijā un pasaulē,” norādīja Kaminskis, pieminot diskusijas Jelgavā, Kuldīgas, Amatas un Preiļu novados, kā arī veiksmīgo radošo sadarbību ar Jaunpils novada bērniem un jauniešiem.  Kaminskis tāpat aicināja aktivitātes sadarbībā ar jauniešiem īstenot sinhronizēti vairāku valstu pašvaldībās vienlaicīgi, tā sasniedzot lielāku efektu un sniedzot iespēju jauniešiem mācīties vienam no otra un dalīties labās prakses piemēros!

Ar Eiropas Komisijas 30. janvārī publicēto pārdomu dokumentu “Ilgtspējīga Eiropa līdz 2030. gadam” un preses relīzi var iepazīties Eiropas Komisijas mājaslapā.