Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas reģionu un pilsētu pārstāvji aicina mazināt nevienlīdzību Eiropā, vairāk iesaistot pašvaldības

Ja Eiropas Savienība vēlas atsaukties iedzīvotāju sociālajām un ekonomiskajām vajadzībām, tai pamatīgi jāizvērtē sava darbība un jādod lielākas iespējas piedalīties Eiropas pilsētām un reģioniem. Šāda ir galvenā Bukarestes deklarācijā ietvertā atziņa, kuru 15. martā Bukarestē (Rumānijā) notikušajā Reģionu un pilsētu 8. samitā “(At)jaunotā Eiropa” pieņēma Eiropas Reģionu komiteja.

Bukarestes deklarācijā “ES veidošana no pašiem pamatiem kopā ar reģioniem un pilsētām” uzsvērts, ka globalizācijas, digitālās revolūcijas, klimata un demogrāfisko pārmaiņu ietekmē Eiropā nepieredzēti strauji progresē sociālā, ekonomiskā un teritoriālā nevienlīdzība. Šīs pārmaiņas jāregulē, mērķtiecīgi darbojoties visos pārvaldes līmeņos, jo īpaši tāpēc, ka viena trešdaļa visu publisko izdevumu un vairāk nekā puse publisko ieguldījumu tiek veikti vietējā līmenī.

Kā norādīja Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītāja vietnieks Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, atsaucoties uz deklarācijas tekstā minēto, pašvaldību mērķis visā Eiropas Savienībā ir ekonomiskās un sociālās attīstības nodrošināšana saviem iedzīvotājiem: “Pašvaldības atrodas vistuvāk saviem iedzīvotājiem, un attīstības nodrošināšana ir svarīga neatkarīgi no tā, vai tie dzīvo lielā pilsētā, mazā ciemā vai viensētā.”

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītājs Andris Jaunsleinis uzsvēra, ka Eiropas Savienības pilsētas un reģioni kopā ar to vēlētajiem pārstāvjiem šobrīd, kad Eiropas Savienībā pieaug atšķirības un pretrunas, nodrošina stabilitāti un uzticēšanos: “Iedzīvotāji vietējām un reģionālajām pašvaldībām vidēji uzticas vairāk nekā valdībai un lielākajā daļā dalībvalstu arī vairāk nekā Eiropas Savienībai. Šādas stabilitātes veidošana mums patlaban ir ļoti būtiska, lai turpinātu veidot kopīgu Eiropas nākotni nākamajai paaudzei.”

Deklarācijā tāpat akcentēts, ka vietējā un reģionālā demokrātija ir būtiska Eiropas Savienības demokrātijas sastāvdaļa un visu pārvaldes līmeņu sadarbība ir vajadzīga, lai Eiropas Savienība spētu atbildīgā, efektīvā un pārredzamā veidā sasniegt savu mērķi – nodrošināt ekonomisko un sociālo attīstību saviem iedzīvotājiem neatkarīgi no tā, kur viņi dzīvo. Šo aspektu uzsvēra arī Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā loceklis Dainis Turlais, norādot, ka dalībvalstu dažādība ekonomiskajā attīstībā, sociālajā vienlīdzībā un iedzīvotāju dzīves līmenī ir nevis Eiropas Savienības spēks, bet vājums: “Eiropas Savienības nākotne ir visu tās iedzīvotāju vēlme būt Eiropas pilsoņiem, ne tikai ierēdņu ambīcijas.” Turlais arī atzinīgi novērtēja Bukarestes deklarācijā ietverto aicinājumu piemērot “aktīvās subsidiaritātes” koncepciju, kas nozīmē atspoguļot lēmumos Eiropas pievienoto vērtību un tos atbildīgi, efektīvi un pārredzami pieņemt iedzīvotājiem iespējami tuvākā līmenī. “Subsidiaritāte ir viens no Eiropas Savienības stūrakmeņiem, un pašvaldības te ieņem vadošo un izšķirošo lomu,” akcentēja Latvijas delegācijas loceklis.

Eiropas Reģionu komitejas locekļu pieņemtā deklarācija nodota Rumānijas prezidentam Klausam Johannisam (Klaus Iohannis), gatavojoties 9. maijā plānotajam Sibiu samitam, kurā ES valstu līderi apspriedīs jaunu stratēģisko programmu, pēc kuras Eiropas Savienība darbosies nākamos piecus gadus. Rumānija šā gada pirmajā pusgadā ir prezidējošā valsts ES padomē un par savu vadmotīvu izvirzījusi kohēziju kā kopēju Eiropas vērtību. Ar Bukarestes deklarāciju var iepazīties Eiropas Reģionu komitejas mājaslapā.