Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības nostiprina savu lomu ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā

25. martā Briselē (Beļģijā) notikušajā Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomes (CEMR) Ģenerālsekretāru un direktoru sanāksmē Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede pauda viedokli par ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem un ar to saistītajām darbībām, ko no Latvijas pašvaldību perspektīvas būtiski iekļaut nākamajā CEMR daudzgadu darba programmā.

Latvijā jau šobrīd pastāv plānošanas sistēma, kurā pašvaldības reāli dzīvē ievieš ANO mērķus. Visās Latvijas pašvaldībās šobrīd ir izstrādātas un pieņemtas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas, kas ir svarīgākais teritorijas attīstības plānošanas dokuments pašvaldībā. Tajās atspoguļotas problēmas un pašvaldības izvēlētie instrumenti, kas netieši iekļauj ANO mērķos paredzēto ekonomisko, sociālo un vides jautājumu risināšanu katrā pašvaldībā tās konkrētajā situācijā,” norādīja Priede.

Viņa arī dalījās ar Latvijas Pašvaldību savienības pieredzi, kas gūta, pēdējos gados veidojot diskusijas un seminārus Latvijas pašvaldību pārstāvjiem par vairākiem ilgtspējīgas attīstības mērķiem. “Šogad veiksmīgi iesākto informēšanu turpināsim, jūnijā rīkojot diskusiju par dzimumu līdztiesību, savukārt septembrī apskatot citu valstu pieredzi ilgtspējīgas attīstības mērķu aktualizēšanā savās pašvaldībās,” pastāstīja Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre.

Latvijas Pašvaldību savienības un pašvaldību darbība ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanā novērtēta arī starptautiski. 2. aprīlī Briselē plānotajā Eiropas Reģionu komitejas Sociālās politikas, izglītības, nodarbinātības, pētniecības un kultūras komisijas (SEDEC) sanāksmē Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā locekle Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere dalīsies pieredzē par Jaunpilī kopā ar bērniem un jauniešiem īstenotajām darbībām. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede uzstāsies 7. maijā Druskininkos (Lietuvā) plānotajā Ekonomikas politikas komisijas (ECON) konferencē “Ilgtspējīgas attīstības mērķi vietējā līmenī: kā pilsētas un reģioni veicina ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi”. 6. maija ECON sanāksmē ar savu redzējumu par ilgtspējīgas attīstības mērķiem dalīsies arī Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā loceklis Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais.

CEMR ir vecākā Eiropas vietējo un reģionālo pašvaldību asociācija, kas vieno 41 Eiropas valsts vietējo un reģionālo pašvaldību nacionālās asociācijas. Ņemot vērā ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu teritoriālo aspektu un to, ka 65% to apakšmērķu nav iespējams panākt bez vietējo un reģionālo pašvaldību iesaistes, CEMR nolēmusi savu nākamo daudzgadu darba programmu balstīt uz Eiropas pašvaldībām svarīgākajiem ilgtspējīgas attīstības mērķiem. CEMR daudzgadu programmu plānots pieņemt 2020. gada maijā CEMR Politikas komitejā Insbrukā (Austrijā).

2015. gadā ANO Ģenerālajā asamblejā pieņēma 17 ilgtspējīgas attīstības mērķus un to 169 apakšmērķus, kas jāsasniedz, lai pasaulē mazinātu nabadzību, aizsargātu planētu un nodrošinātu, ka cilvēki dzīvo mierā un labklājībā.